Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Παγκόσμια δράση ενάντια στο fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) το 2013 - και στην Ευρώπη


Εγκατάσταση υδραυλικής ρωγμάτωσης-fracking
Κινητοποιήσεις "Frackdown" πραγματοποιήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 2013 σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή πλήθους διαδηλωτών. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου εταιρείες ενέργειας εφαρμόζουν ή επιθυμούν να εφαρμόσουν την εν λόγω μέθοδο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία, στο Pungesti, όπου ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron σχεδιάζει να ξεκινήσει εξορύξεις. (left.gr)

Γιατί;
"Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή άνθηση μπορεί να διαρκέσει 20 χρόνια και το μόνο που θα μπορούσε να την ανακόψει είναι μια διαρκής πτώση της παγκόσμιας πορείας του αργού πετρελαίου, κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι (τον Ιούλιο του 2013, η πορεία ήταν κοντά στο διπλάσιο). Η Βόρεια Ντακότα απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της πετρελαϊκής της επανάστασης. Μια νέα τεχνική εξαπλώνεται, η λεγόμενη «γεώτρηση multipad»: καμιά δεκαριά πετρελαιοπηγές, με αφετηρία ένα και μοναδικό σημείο στην επιφάνεια, που ονομάζεται pad, το οποίο και διαρρηγνύει παράλληλα τον βράχο για πολλά χιλιόμετρα. Μια σημαντική αλλαγή κλίμακας με όρους παραγόμενου όγκου. Με αυτή την ακόμα πιο αποτελεσματική διαδικασία, το κύριο μέλημα των εταιρειών γίνεται η μεταφορά των τεράστιων ποσοτήτων υδρογονανθράκων εκτός των εγκαταστάσεων. Απαιτούν λοιπόν περισσότερους αγωγούς. «Η νέα τεχνική», λέει με πικρία ο Ινγκράφι, «απαιτεί μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών, περισσότερο νερό, περισσότερη χημεία, περισσότερους αγωγούς, μεγαλύτερη καταστροφή των αγρών...». "


ΗΠΑ
Καναδάς
-Νέα από τις κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, εδώ

-Οι ευρωπαίοι πράσινοι κατά της επέκτασης του fracking στην Ευρώπηεδώ. "As hydraulic fracturing cannot be proven to be safe, is not compatible with the pressing need to reduce greenhouse gas emissions and is not compatible with our attempts to develop renewable energy, We European Greens are saying a firm NO to any further development of shale gas extraction in Europe"

-Κυβερνήσεις (Ρουμανία και Λιθουανία) που προσπαθούν να μπουν στην διαδικασία εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, φέρνοντας ειδικευμένες αμερικανικές εταιρείς για έρευνες, εδώ

"Σε περίπτωση διαρροής, οι εταιρείες οφείλουν να δηλώσουν στην αναφορά τους τον όγκο του απολεσθέντος υγρού. Ωστόσο, οι επιθεωρητές αναγνωρίζουν ότι τα νούμερα που ανακοινώνονται είναι συχνά ανακριβή, αν όχι πλασματικά. Σε περισσότερες από 40 περιπτώσεις το 2012 οι επιχειρήσεις, αγνοώντας την ποσότητα του πετρελαίου ή της άλμης που εκλύθηκε στη φύση, έγραψαν απλά «μηδέν». Μια έρευνα της ενημερωτικής συμμετοχικής ιστοσελίδας ProPublica βεβαιώνει εξάλλου ότι τεράστιες διαρροές έχουν περάσει απαρατήρητες. «Τον Ιούλιο του 2011, η εταιρεία Petro Harvester ανέφερε διαρροή 40 κυβικών μέτρων άλμης. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι το περιστατικό ήταν πολύ πιο σοβαρό: δέκα εκτάρια γης είχαν καταστεί άγονα εξαιτίας 8 εκατομμυρίων λίτρων άλμης - η μεγαλύτερη διαρροή που είχε γίνει ποτέ στη Βόρεια Ντακότα. Η επίσημη έκθεση, παρ' όλα αυτά, παρέμεινε ως είχε».1 Ο ιδιοκτήτης της έκτασης που αχρηστεύθηκε δεν έλαβε καμία αποζημίωση από την εταιρία. "

Ρουμάνοι πολίτες κατά Chevron και fracking στο Pugesti
-Ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις στο Pungesti της Ρουμανίας, εδώ

"H συζήτηση για τη μόλυνση του εδάφους, που σχετίζεται με την υδραυλική ρωγμάτωση, ξεκινά από μια εξ ορισμού παρεξήγηση, την οποία συντηρούν οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές. Τα κοιτάσματα της Ντακότα βρίσκονται, πράγματι, σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τα πολλαπλά γεωλογικά στρώματα που χωρίζουν τον σχιστόλιθο από τον υδροφόρο ορίζοντα εμποδίζουν την όποια μόλυνση των υδάτων και του εδάφους. Εκτός και αν η μόλυνση προέρχεται από αλλού. Σύμφωνα με τον Άντονι Ινγκράφι, καθηγητή μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, ο οποίος συνέβαλε στην τελειοποίηση της τεχνικής για λογαριασμό της πετρελαϊκής εταιρείας Schlumberger προτού αγωνιστεί για την κατάργησή της, «η περιβαλλοντική μόλυνση δεν προέρχεται από τη ρωγμάτωση αυτή καθεαυτή, αλλά από ό,τι γίνεται πριν και μετά», κυρίως από τη μεταφορά και την αποθήκευση τεραστίων ποσοτήτων χημικών αποβλήτων που εκλύονται από τη βιομηχανία. "

-Η υποστήριξη των ευρωπαίων πρασίνωνεδώ και εδώ

Μεγάλη Βρετανία 
Ρουμανία
-Η αντίσταση των πολιτών και οι εναλλακτικές εδώ, και  εδώ.

"The European parliament has ordered a study on “Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health“, to provide an indication of gaps existing in the regulation of hydraulic fracturing and make recommendations on what additional regulation is required." (no-shale-gas-extraction-fracking-europe)

-Το άρθρο που αναδημοσιεύτηκε στο eco blog, από την Monde Diplomatique:
"Στη Βόρεια Ντακότα, οι αγελάδες χάνουν την ουρά τους (το σχιστολιθικό αέριο και οι επιπτώσεις της μεθόδου άντλησής του - fracking)", εδώ

"Η εκμετάλλευση μιας μόνο πετρελαιοπηγής μέσω υδραυλικής ρωγμάτωσης στη Βόρεια Ντακότα απαιτεί κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια λίτρα νερού, 235 τόνους άμμου και 1,2 λίτρα χημικών προσθέτων προκειμένου να αυξηθεί το ιξώδες του νερού. Μετά την έγχυση του κοκτέιλ, επονομαζόμενου και slickwater, με μεγάλη πίεση για τη διάνοιξη του βράχου, αναπηδά στην επιφάνεια μαζί με το πετρέλαιο κι ένα υγρό απόβλητο που ...αποτελείται, μεταξύ άλλων, από υδρογονάνθρακες, βαρέα ραδιενεργά μέταλλα που προέρχονται από τον φλοιό της γης και αλμυρό νερό, τα οποία είναι παγιδευμένα κάτω από τον σχιστόλιθο. 
Οι ΗΠΑ παράγουν καθημερινά δυόμισι δισεκατομμύρια βαρέλια από αυτό το απόβλητο που το βάφτισαν άλμη."