Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Η παρέμβαση του Ρουβίκωνα στον καθηγητή Καλιαμπάκο, η δημόσια απάντηση του Καλιαμπάκου και μια σημαντική αποκάλυψη #Σώστε Την Ήπειρο Από Τις Εξορύξεις

Από την 1η Πανηπειρωτική Πορεία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο - Ιωάννινα 1.6.2018

Σημείωση: Ποιος είναι ο Καλιαμπάκος; Εκείνος που πριν 6 χρόνια συνέταξε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, και η οποία σήμερα είναι νόμος του κράτους και βάσει αυτής προχωρούν οι έρευνες της πετρελαϊκής Repsol στην περιοχή. Εφαρμόζονται όμως οι πρόνοιες της ΣΜΠΕ όπως ότι "Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας ειναι καθοριστικός ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ."; Όχι! Η παρέμβαση του Ρουβίκωνα αποκάλυψε με οξύμωρο τρόπο σειρά από ριζικές παραβιάσεις ακόμη και της ίδιας της ΣΜΠΕ που η παρέμβαση κατήγγειλε...

Το ιστορικό:
Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο γραφείο του Καλιαμπάκου για τις εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο

Το κείμενο:

Σε μια παράλληλη πραγματικότητα των εθνικιστικών συλλαλλητηρίων, της ένταξης των δυτικών βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες, στη φρενήρη και καταστροφική αναζήτηση μαύρου χρυσού από πολυεθνικές και ιμπεριαλιστικά κρατικά μορφώματα, αλλά και τις πυρετώδεις εργασίες για να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, ο Σταθάκης και οι προγενέστεροι του πολιτικάντηδες κανόνισαν μπίζνες με τα πετρελαϊκά λόμπυ πίσω από τις πλάτες των κατοίκων της δυτ. Ελλάδας και της Κρήτης. Το ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια και την ανατ. Μεσόγειο περιλαμβάνει τους γνωστούς παίχτες. ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ από τη μία και Ρωσία-Ιραν-Συρία και Τουρκία που παίρνει αποστάσεις από τις ΗΠΑ-ΕΕ. Η κυβέρνηση-μαριονέτα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ-ΕΕ πως θα έχουν τον πρώτο ρόλο και νομοθετεί για τις πλαστικές σακούλες. Υπογράφει πρωτόκολλο συμφωνίας με Ισραήλ και Κύπρο για συνεκμετάλευση ενώ η Τουρκία που είναι έξω από τη συμφωνία προπαγανδίζει εθνικισμό. Η ιστορία μας εχει δείξει πως τα παιχνίδια αυτά τελειώνουν με αιματοχυσία.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθούν μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Επίσημη ανακοίνωση είναι ότι οι ελληνικές θάλασσες θα μετατραπούν σε πετρελαϊκό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε περίπτωση ατυχήματος? Οι οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν την εμπειρία του ότι οι αποζημιώσεις που εκδικάζονται πολλές φορές μετα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες είναι χαμηλότερες από τη ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον, η οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε ο φυσικός πλούτος δε μετράται σε χρήμα. Συμπεράσματα για το τι γίνεται σε περιοχές εξόρυξης πετρελαίων μπορούμε να βγάλουμε από την εμπειρία και την ιστορία πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και για επιπτώσεις πολιτισμικές κοινωνικές γεωπολιτικές θα μπορούσαμε να παραθέσουμε τόμους συζητήσεων. 
Κάτοικοι της Ηπείρου ξαφνικά είδαν τις εταιρείες να καταφθάνουν, να ξεκινούν την αποψίλωση και  να ανοίγουν τρύπες στο έδαφος δίπλα στα σπίτια τους με σκοπό τη χερσαία λεηλασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων και την ελευσινοποίηση της περιοχής  τους. Η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία φυσικά δεν έγινε γιατί πώς να πείσεις ότι σε κατοικημένες περιοχές, σε «ευαίσθητες» περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας (περιοχές Natura, Εθνικοί Δρυμοί, Εθνικά Πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής) και σε εκτάσεις με υπόγειους και υπέργειους υδάτινους πόρους (5 ποταμούς, τη λίμνη των Ιωαννίνων και μικρότερες λίμνες)  οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις είναι αμελητέες. Το κράτος, το υπουργείο περιβάλλοντος και η τοπική αυτοδιοικηση παραπληροφορούν συστηματικά και παρουσιάζουν το ξεπούλημα αυτό σαν ευκαιρία όπως οι αποικιοκράτες έδιναν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς πριν τους λεηλατήσουν. 
Στο N. 4300/3-10- 2014, ΦΕΚ 222 που αφορά στην παραχώρηση του οικοπέδου της ΗΠΕΙΡΟΥ, αναγράφονται διεθνείς κανονισμοί και νομοθεσίες , σχεδιασμένες από εταιρίες και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται αδρά από τις πετρελαϊκές εταιρίες.  Γενικά ο N. 4300/3-10- 2014 είναι μνημονιακή υποχρέωση και οι παραχωρήσεις στους πετρελαιάδες είναι τύπου μπανανίας. Χαρακτηριστικά όλη η παραχώρηση κοστολογείται 11.500.000 ευρώ που είναι οι εργασίες σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, άρθρο 3, Ν4300/2014. Με εγγυητική 500.000 ευρώ αρχίζει και εξόρυξη. Το δημόσιο παίρνει ανάλογα με τα καθαρά κέρδη (σε χρήμα ή σε είδος), με συντελεστή ανάπτυξης ανά τρίμηνο που καθορίζεται από την εταιρία, από 2% έως 20% (αν γίνουμε Βενεζουέλα), άρθρο 13, Ν.4300/2014.
Το πετρέλαιο στην Ελλάδα έχει και αυτό τη δική του ιστορία. Στις σελίδες του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ μπορεί κανείς εύκολα να βρει στοιχεία. Στην ΗΠΕΙΡΟ η τελευταία προσπάθεια γεώτρησης σταμάτησε το 1996 όταν στα 4000 μέτρα βάθος δημιουργήθηκαν προβλήματα μεγάλων εδαφικών πιέσεων. Έτσι για την Ελλάδα το μόνο κοίτασμα που αντλείται είναι στην Καβάλα-Θάσο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πρίνου. Πάνω στα πετρέλαια Καβάλας στήθηκε η εταιρία Energean Oil & Gas όπου σήμερα παίζει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση πετρέλαια στην Ελλάδα. Εκχώρησε 60% της εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας στην πολυεθνική Repsol, ενώ έχει κρατήσει το 100% της εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" του Κατακώλου.  Τα ΜΜΕ μιλάνε για 200 νέες θέσεις εργασίες στην περιοχή και εισροή ζεστού χρήματος, για το θαύμα της Energean Oil & Gas για μια άλλη εποχή μια ισχυρή Ελλάδα. Σημαντικό της επιχείρημα είναι ότι στα διυλιστήρια του Πρίνου που τα διαχειρίζεται από το 2006 δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα, καμία καταστροφή. Είναι ένα μότο που επαναλαμβάνεται στις παρουσιάσεις-συνεντεύξεις για την εξόρυξη που διοργανώνουν από κοινού υπουργεία και εταιρία. Ατύχημα δεν έχουμε μάθει αν έχει γίνει αλλά ο κόλπος της Καβάλας έχει πέριξ της πόλης δύο θαλάσσιους βιολογικούς καθαρισμούς και πάρ’ αυτά, όπως εύκολα φαίνεται ανάλογα με τον καιρό, το φαινόμενο της θαλάσσιας γλίτσας (σαν αυτή που βγαίνει και στο Θερμαϊκό) είναι και παλαιό και πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη στεριά είναι τοπίο 100% Ασπροπύργου. Στα Ιωάννινα η Repsol που έχει αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή, εκτός από το βαρύ ιστορικό ατυχημάτων, δεν ξεχνάμε ότι  στο Περού, απειλεί όχι μόνο την αυτοδιάθεση και την ύπαρξη των τοπικών κοινοτήτων των ιθαγενών, καθώς προωθείται όλο και περισσότερο στα εύθραυστα οικοσυστήματα του Αμαζονίου στην αναζήτηση της για νέα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Αύγουστο του 2017 με 2 αποφάσεις του Σταθάκη, οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη περιλαμβάνουν τρεις μεγάλες θαλάσσιες περιοχές με σύμβαση μίσθωσης αντιστοιχης με αυτην του N. 4300/3-10- 2014. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νήσων Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Η επιφάνεια περιοχής Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας περιλαμβάνει 4.540,40 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. Το πρώτο στάδιο των εργασιών αφορά στο Πρόγραμμα Χερσαίας Σεισμικής Έρευνας. ΟΛΟΚΛΗΡΟ το οικόπεδο είναι παρθένα περιοχή μεγάλου φυσικού κάλους, μιλάμε για Ζαγοροχώρια Ζίτσα Φιλιάτες κα. Όπως φαίνεται από την περιβαλλοντολογική μελέτη (ΥΠΕΚΑ) στις εργασίες σεισμικής έρευνας στο χώρο του «οικοπέδου» και σε κάναβο 450 χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθούν 11.500 χιλιάδες γεωτρήσεις βάθους 10 μέτρων και εκχέρσωση πλάτους 3 μέτρων εκατέρωθεν σε κάθε θέση γεώτρησης. Σε κάθε γεώτρηση επίσης θα γίνουν εκρήξεις με 8κιλά εκρηκτικών/γεώτρηση. Δίπλα σε κάθε γεώτρηση προβλέπεται επίσης σκάμμα για νερό (αδιευκρίνιστου μεγέθους), δηλαδή και 11.500 σκάμματα. Οι δρόμοι για την πρόσβαση στα σημεία των γεωτρήσεων και εκρήξεων θα είναι πλάτους 20 μέτρων και θα περάσουν από όπου γουστάρει η εταιρία. Έχουν άδειες από τα δασαρχεία να τσακίσουν ότι θέλουν. Μέσα σε όλα θα ανοιχτούν στο οικόπεδο και 219 ελικοδρόμια εκ των οποίων τα 152 θα είναι και σταθμοί ανεφοδιασμού καυσίμων. Εκτός από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι πιθανές επιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν απρόβλεπτη ενεργοποίηση σεισμογενών ρηγμάτων και οικολογική καταστροφή μέσω της έκλυσης τοξικών λυμάτων, εκπομπές αέριων ρύπων, ρύπανσης υπέργειων και υπόγειων υδάτων σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αυτοί οι κίνδυνοι αναγνωρίζονται και από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε το 2012 το εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με επικεφαλή τον Καλιαμπάκο που έγινε για τα μάτια του κόσμου. Στο τέλος όμως βγάζει τη δουλειά μέλι γάλα, δηλαδή οι επιπτώσεις είναι ασήμαντες και αναστρέψιμες. Η ίδια αυτή μελέτη καθόλου δε λαμβάνει υπόψη πως στη χώρα από το 1980 μέχρι και σήμερα έχει καεί το 80% των δασικών της εκτάσεων. Επισημάνει όμως πως στην περίπτωση μη εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή οι κάτοικοι της Ηπείρου θα «πεθάνουν» από τη θλίψη τους επειδή δε θα ανοιχτούν οι συνολικά 200 θέσεις εργασίας για όσο θα διαρκέσει το έργο, μην αναφέροντας πως οι θέσεις αυτές αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό ή και επικίνδυνη ανθυγιεινή εργασία με πολλές πιθανότητες εργατικού ατυχήματος και χαμηλό ημερομίσθιο. Επίσης δεν υπολογίζει τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας των εξορύξεων στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ηπειρο, οι απασχολούμενοι στη γεωργία – κτηνοτροφία καταγράφηκαν 47.665 το 2016, ενώ στο τουρισμό 12.206 το 2015, οι οποίοι δεν υπολογίζονται στα οικονομικα της μελέτης.
Όλα αυτά σε μία εποχή που οι ανανεώσιμές πηγές ενέργειας έχουν ξεπεράσει πλέον το στάδιο του πειραματισμού. Η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες (για παράδειγμα στην Ευρώπη, στη πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεβούργο, Τσεχία, Σκωτία) λόγω χρήσης επικίνδυνων μεθόδων, της αναγνώρισης των καταστροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της κλιματικής αλλαγής. Ύστερα από χρόνια αγώνα των κατοίκων της, πριν από λίγο καιρό, και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος όλων των νέων εξορύξεων.
Δεν περιγράφουμε τίποτα άλλο για το έγκλημα που ήδη ξεκίνησε στην Ήπειρο με εφιαλτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την αειφόρο πρωτογενή οικονομία. Ένα έγκλημα που θα επεκταθεί σε όλη τη δυτική και νότια Ελλάδα και τα απομεινάρια του θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές. Από τις Σκουριές μέχρι το Σαρωνικό και το Ελληνικό η καπιταλιστική ανάπτυξη καταστρέφει και ρημάζει. Σε αυτό το έγκλημα δεν θα σωπάσουμε και δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. 
Απαιτούμε ΑΜΕΣΗ εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκμετάλευση των υδρογονανθράκων σε χερσαία και θαλάσσια κοιτάσματα. 
Αλληλεγγύη στον αδάμαστο αγώνα των κατοίκων της Ηπείρου
Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας
Το βίντεο της παρέμβασης:
Τι απαντάει ο καθηγητής Καλιαμπάκος για την παρέμβαση του Ρουβίκωνα και τα πετρέλαια στην Ήπειρο


Σε επιστολή του ,αποκλειστικά για την ιστοσελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων ,ο Δημήτρης Καλιαμπάκος καθηγητής του ΕΜΠ, αναφέρεται στην «παρέμβαση του «Ρουβίκωνα»» στο γραφείο του τη Δευτέρα 4 Ιουνίου. Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Μια οφειλόμενη απάντηση

Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ


05.06.2018

Με αφορμή την παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στο γραφείο μου τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, οφείλω να υπερασπιστώ τις απόψεις μου και την προσωπικότητά μου με μια δημόσια τοποθέτηση, μιας που οι συνθήκες της παρέμβασης και πολύ περισσότερο ο τύπος της δημοσιότητας που πήρε το γεγονός δεν το επέτρεψαν. Ξέρω ότι η άποψή μου, δυστυχώς, δεν θα φτάσει στα ίδια αυτιά που έφτασε η διαστρέβλωσή της, αλλά επέλεξα να μην χρησιμοποιήσω τους ίδιους μηχανισμούς ενημέρωσης, γιατί ήξερα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιούνταν για σκοπούς στους οποίους αντιστέκομαι χρόνια. Για αυτό δημοσιοποιώ τη θέση μου μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Ως γενική αρχή, πιστεύω ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, περιβαλλοντικές και τεχνικές, και, κυρίως, κοινωνικές και πολιτικές, η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων μπορεί να συμβάλλει σε μια πορεία ανεξάρτητης αναγέννησης της χώρας. Στις παρούσες δε συνθήκες υπερασπίζομαι την ύπαρξη δημόσιου φορέα έρευνας κι εκμετάλλευσης για τους ορυκτούς πόρους, τοποθετούμενος ανοιχτά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές διάλυσης ή ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΙΓΜΕ κλπ. Αυτοί που εύκολα, ως μια μορφή ιδιότυπου «λουδισμού», ισχυρίζονται το αντίθετο, θα πρέπει να θυμηθούν ότι ο «μύθος της ψωροκώσταινας» αποτελεί διαχρονικά στη χώρα ιδεολογικό εργαλείο παθητικοποίησης και υποταγής του λαού. Από την κατοχή μέχρι και τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα. Και κάποιοι πλήρωσαν πολύ σκληρά την επιστημονική εργασία και θέση τους που διαψεύδει τον μύθο.

Δέχθηκα να αναλάβω τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο γιατί είναι το αντικείμενο της δουλειάς μου, γιατί η Ήπειρος είναι το σπίτι μου, γιατί αν δεν την έκανα εγώ ο επόμενος που θα την αναλάμβανε, ίσως, θα ήταν χαλαρός στους περιορισμούς που θα έβαζε. Ίσως, τέλος, γιατί από χαρακτήρα δεν θα μπορούσα να αποφύγω να πάρω θέση, απλά «για να μη μπλέξω».

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η ερευνητική ομάδα μου συνέταξε, πριν έξι χρόνια (η οποία δεν έχει χαρακτήρα άδειας ή έγκρισης), έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θέτει αυστηρές προδιαγραφές (τις πλέον αποτελεσματικές σε διεθνές επίπεδο) τόσο για την έρευνα όσο και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τις οποίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν οι περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες (π.χ. κοινωνικού κόστους- οφέλους) που πρέπει σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ να εκτελεστούν. Επίσης, παίρνοντας υπόψη τη δικαιολογημένη δυσπιστία του κοινού έναντι των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, προτείνει, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή πολιτών, του κοινού, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όμως, η πραγματική τομή που υπάρχει στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ήπειρο είναι μια πολιτική θέση: δίνεται, ανάμεσα στην έρευνα και την εκμετάλλευση, καθοριστικός, αποφασιστικός ρόλος στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία στο ερώτημα για το αν πρέπει να πραγματοποιηθεί η εκμετάλλευση. Είναι μια καθαρή θέση που, για πρώτη φορά, εμφανίζεται σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η θέση αυτή συνάντησε δριμεία αντίδραση. Όμως, την υπερασπίστηκα τότε και την υπερασπίζομαι και τώρα. Σήμερα, είναι νόμος του κράτους και αν, άμεσα ή έμμεσα, υπονομευθεί, αυτό θα είναι παράνομο. Η άποψή μου αυτή δεν απορρέει από το γεγονός ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει πάντα δίκιο, αλλά από τη βαθύτατη πεποίθησή μου ότι τίποτε δεν προχωράει, και δεν έχει νόημα να προχωρήσει, χωρίς την ουσιαστική συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, στην παρέμβαση ακούγεται η φράση μου «είστε σίγουροι ότι ξέρετε σε ποιον μιλάτε;», η οποία μπορεί να ερμηνευθεί με λάθος τρόπο και για την οποία θέλω να δώσω το πραγματικό της περιεχόμενο.

Η φράση έχει το νόημα πως η δράση μου για την προστασία και την αναγέννηση της Ηπείρου είναι γνωστή. Και, βέβαια, δεν θα την ευτελίσω παρουσιάζοντάς την ως «επιχείρημα».

Άλλωστε, τα βουνά και οι άνθρωποι της Ηπείρου ξέρουν.


Τι σχολιάζουν σχετικά από την Πρωτοβουλία

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟ:

(Σχολιασμός επι της επιστολής που στάλθηκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων)Στη σελίδα 61-62, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφερει ρητά: "Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας ειναι καθοριστικός ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Σε αυτή τη βάση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, η εξασφάλιση μιας ισχυρής διαδικασίας διαβούλευσης μεταξύ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ πολιτείας - φορέα υλοποίησης του έργου". 

Οι εργασίες που αφορούν τη φάση της έρευνας (γεωφυσική διασκόπηση), ξεκίνησαν οχι απλα χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αλλά και χωρίς καμία ενημέρωση. Η όποια εκ των υστέρων "ενημέρωση" προέκυψε ήταν αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη διαβούλευση που επρεπε να είχε γίνει. 

Βάσει των προαναφερθέντων καλούμε τον κύριο Καλιαμπάκο, που άλλωστε του έγινε σαφές στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Βουτσαρά Δήμου Ζίτσας Ιωαννινων, ότι το βασικό προαπαιτούμενο της διαβούλευσης δεν τηρήθηκε, να καταγγείλει τη μή εφαρμογή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κοινής υπουργικής απόφασης για την αδειοδότηση των ερευνών (γεωφυσική διασκόπηση).