Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

Από το "να μη γίνει eldorado η Χαλκιδική" στο "εμείς θέλουμε την εξόρυξη"... μια διαιτησία δρόμος; #skouriesΑρκούντως ανησυχητική η συνέντευξη του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη στο ραδιόφωνο του 24/7 για την πρόθεση του υπουργείου του ( άραγε και του ΣΥΡΙΖΑ; ) να επιλυθεί η "διαμάχη υπουργείου περιβάλλοντος - eldorado gold" για τις άδειες εξόρυξης στις Σκουριές "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" μέσω της Διαιτησίας και της ελάχιστης συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών...
Στην ευθεία και τόσο εύλογη ερώτηση του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κλώσσα:
 "Αν μπορούσατε να φύγει η εταιρεία χωρίς να αποζημιωθεί και να έβρισκαν, οι 5000 ή όσοι είναι οι ανθρωποι  που δουλεύουν στα μεταλλεία, δουλειά την επόμενη μέρα, θα λέγατε "τέλος η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές;"  
η απάντηση δεν ήταν πάντως "ναι!"...

Ακούστε την από το 1:09:02

Κώστας Αρβανίτης: Πάμε Σκουριές...

Γιώργος Σταθάκης: Σκουριές. Όπως ξέρετε έχει ξεκινήσει η Διαιτησία πριν από δέκα μέρες. Η Διαιτησία είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2006 που έχει το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία.
Είχε φτάσει σε κάποιο αδιέξοδο όλη η συζήτηση. Η Διαιτησία - που γίνεται και από τις δυο πλευρές συναινετικά με την έννοια ότι μπήκαν και η άλλη πλευρά στην Διαιτησία - θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης: τα οποία είναι η καθετοποίηση της δραστηριότητας  - όχι απλή εξόρυξη και εξαγωγή...

Αλέξανδρος Κλώσσας: τι εννοείτε καθετοποίηση για να το καταλάβει και ο κόσμος...
 

ΚΑ: ...και εμείς...

ΓΣ: καθετοποίηση σημαίνει ότι αντι να βγάλω, να εξορύξω την πρώτη ύλη που έχει η Χαλκιδική και να τα στείλω στο εξωτερικό για επεξεργασία...

(ΑΚ: στην Τουρκία
ΓΣ: όπου...
ΑΚ: στην Τουρκία τα έστελνε η Eldorado)

...θα πρέπει να φτιάξω και το εργοστάσιο που θα παράγει καθαρό χρυσό και καθαρό μέταλλο και χαλκό και ότι άλλο έχει η περιοχή στην Ελλάδα.

ΑΚ: αυτό είναι μια δέσμευση της εταιρείας... δεν είναι;

ΓΣ: αυτό είναι λοιπόν η διαφορά του πρώτου από το δευτερο, το 80% της προστιθέμενης αξίας είναι το δεύτερο στάδιο, άρα, αυτό είναι μέρος της σύμβασης και πρέπει να γίνει, και το δεύτερο είναι κάνοντας αυτό ότι δεν εγείρονται περιβαλλοντικά θέματα.
Και τα δυο θέματα είναι στην Διαιτησία.
Ήταν επιβεβλημένη να γίνει έτσι και να...

ΚΑ: Η κρίση που δημιούργησε η εταιρεία πως κρίνεται, δλδ, ενώ είχε τα στοιχεία ενώ είχε τη διαδικασία είχατε θεματα στο υπουργείο, κατέβηκαν οι μεταλλωρύχοι, κατέβηκαν έγινε κατάληψη του γραφείου του υπουργείου...

ΓΣ: έ, εντάξει αυτό το θέμα  επέλεξε η εταιρεία να κλιμακώσει - με την επίκληση της αναστολής των δραστηριοτήτων της. Εμείς το χειριστήκαμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εμείς είχαμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο  ότι θα πάμε σε Διαιτησία, ότι θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας κι ότι δεν θα δώσουμε τις άδειες των Σκουριών όσο κρατάει η Διαιτησία. Αυτό το είχαμε προαναγγείλλει και έγινε μια τεράστια φασαρία με την αναστολή ενώ κατ ουσίαν το πεδίο ήταν γνωστό και γι αυτό και την χαρακτήρισα λίγο πυροτέχνημα.

ΑΚ: η Διαιτησία μήπως ήταν ένα πολιτικό τερτίπι για να αποφύγει την πίεση ο ΣΥΡΙΖΑ του να δώσει την άδεια στις Σκουριές που ήταν πριν να γίνετε κυβέρνηση ένα πολύ σημαντικό πολιτικό ζήτημα για σας;


ΓΣ: Οι Σκουριές έχουν νόημα και όλοι το καταλαβαίνουμε αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο - με το εργοστάσιο μεταλλουργίας. Υπενθυμίζω ότι επειδή είναι πολύ παλιά η ιστορία αυτή ότι η προηγούμενη εταιρεία που είχε αναλάβει αυτό το έργο απέτυχα να αποδείξει ότι μπορεί να παράξει χρυσό με μέθοδο αποδεκτή περιβαλλοντικά. Γιατί χρησιμοποιούσε κυάνιο. Αυτή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να γίνει, ότι μπορεί να προχωρήσει - έτσι λέει η σύμβαση - με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Η διαιτησία καλείται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα που αποτελούσε μέρος της διαμάχης κυβέρνησης και εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια.
Η Διατησία θα το επιλύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο άρα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα...

ΚΑ: Να σας κάνω μια ερώτση από το παρελθόν τώρα:  Τσάμπα πηγαίναμε και διαδηλώναμε (εγώ δλδ) στις Σκουριές;

ΓΣ: Τι εννοείτε;

ΚΑ: Εννοώ ότι όταν εγώ ανέβηκα πάνω (ήμουν στο Κόκκινο τότε και ανεβηκα πάνω και διαδήλωσα, φάγαμε πολύ χημικό) ήταν για να μην γίνει αυτό το πράγμα. Θέλω να πω στους ακροατές ότι όποιος πάει στην Χαλκιδική και δει πως είναι το βουνό θα πάθει η καρδιά του. Ναι θα πάθει, αυτό είναι ειλικρινές που λέμε.
Θέλω να σας πω τώρα και μεταξύ μας ότι είχα πάει μάλλον έτσι, με διπλό συναίσθημα... "Μηπως πρέπει να γίνει"; Γενικώς, όχι με τους όρους του Σαμαρά των προηγούμενων.

ΑΚ: Αλλά μια επένδυση να γίνει...

ΚΑ: "Μήπως να γίνει"... Αλλά όταν το είδα, ζορίστηκα.


ΓΣ: Εντάξει, καταλαβαίνετε όμως ότι και αυτό το θέμα πρέπει να έχει μια ασφαλή βάση πάνω στην οποία θεσμικά, νομικά και ουσιαστικά πρέπει να συζητηθεί και να επιλυθεί δλδ το περιβαλλοντικό είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό...

ΚΑ: Με πήγατε εκεί...
Εγώ θέλω να ξέρω αυτό: υπάρχει σήμερα η μελέτη;
δλδ θυμάμαι (...) είχα ρωτήσει τότε τον τότε δήμαρχο Πάχτα αν υπάρχει μελέτη που να λέει τα αντισταθμιστικά στο περιβάλλον, δλδ τόσο-τόσο, γιατί εκεί ζουν ψαράδες - δεν είναι μόνο ο τουρισμός  - είναι οι ψαράδες είναι οι υλοτόμοι είναι η αγροτική παραγωγή.
Έχουμε τέτοια μελέτη κε Υπουργέ;


ΓΣ: Υποτίθεται ότι, όχι υποτίθεται, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου η οποία είχε γίνει κάποια στιγμή συνολικά, έχει συνυπολογίσει διάφορες παραμέτρους, αποτιμά δλδ συνολικά την επίπτωση στο περιβάλλον  - από την άλλη πλευρά, ο τρόπος εξόρυξης αν έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο διαχειρίσιμο - γιατί δεν υπάρχει εξόρυξη που δεν έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, το καταλαβαίνουμε - ή αν η μεταλλουργεία μπορεί να γίνει με έναν τρόπο και μια μέθοδο όπου δημιουργεί μεγάλη ασφάλεια περιβαλλοντική, ότι δεν θα υπάρξει μια διαρροή αρσενικού ή διάφορα άλλα πράγματα που όλοι καταλαβαίνουμε...
Νομίζω ότι αυτά είναι τα επίμαχα θέματα τα οποία είχαν τεθεί από τις δυο πλευρές, είχαν συρθεί (...) έχουν επιλυθεί,  έγινε προσπάθεια - διαφορετικές προσεγγίσεις από το Δημόσιο και την εταιρεία - να επιλυθούν δικαστικά, αυτό δεν είναι πλέον η καλύτερη μέθοδος γιατί δεν παράγει... και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση η Διαιτησία καλείται να επιλύσει αυτά τα θέματα.

ΚΑ: Πότε θα κλείσει αυτή η ιστορία;

ΓΣ: Τρεις μήνες είναι, είναι σύντομη.

ΚΑ Από σήμερα δλδ σε τρεις μήνες;

ΓΣ: Ναι τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, είναι σύντομη η διαδικασία εκτός αν κάποια πλευρά ζητήσει παράταση έναν μήνα ή και το δικαστήριο το ίδιο.

ΑΚ: Αν μπορούσατε να φύγει η εταιρεία χωρίς να αποζημιωθεί και να έβρισκαν οι 5000 ή όσοι είναι οι ανθρωποι  που δουλεύουν στα μεταλλεία, δουλειά την επόμενη μέρα, θα λέγατε "τέλος η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές";

ΚΑ: Ωραία ερώτηση! ...ερώτηση παγίδα είναι...

ΓΣ: Θα απαντήσω στην ερώτηση γιατί τα ορυχεία είναι μέρος του υπουργείου και ο εξορυκτικός τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός κλάδος  - άρα θα κρατούσα ισχυρές αποστάσεις από οποιονδήποτε που θεωρεί ότι ορυχεία δεν πρέπει να υπάρχουν και δεν πρέπει να γίνονται εξορύξεις. Είναι μέρος της ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε όμως όλοι συνυπεύθυνοι όταν και εφόσον υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει αντίκτυπο στις άλλες δραστηριότητες που λέτε και στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως ότι δεν δημιουργεί την ελάχιστη απαραίτητη συναίνεση στις τοπικές κοινωνίες γιατί στο τέλος της μέρας οι τοπικές κοινωνίες παίζουν καθοριστικο ρόλο.

ΚΑ: Δεν έχω άλλο να ρωτήσω για τις Σκουριές γι αυτό θα μείνω σε δυο ερωτήσεις ακροατών μας: 

Τι μένει στην Ελλάδα από το τελικό προϊόν σαν τελική αξία; 
Και τι παίρνει η εταιρεία; 
Στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης λέει για τις Σκουριές...

ΓΣ: Η Ελλάδα, πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα, παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει.
Αρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ, το οποίο παράγεται και εξάγεται. Έχει τεράστια διαφορά, είναι πολύ μεγάλα τα μεγέθη:
Μιλάμε για έναν κύκλο δραστηριότητας που υπολογίζεται ότι στο σύνολό του είναι της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Δεν είναι μικρά μεγέθη είναι μεγάλα μεγέθη...


ΚΑ: Συν τις θέσεις εργασίας... το φορολογικό κλπ


ΓΣ: Ναι όλος αυτός ο κύκλος εργασιών 

1:19:44
 *Ακολουθεί ερώτηση για τα Αιολικά Πάρκα σε Πάρο και Νάξο