Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Ιχθυοκαλλιέργειες Ηγουμενίτσας: χρήση τόνων φορμόλης και άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο βωμό του κέρδους;


αναδημοσίευση άρθρων του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου, ιχθυολόγου 
Ας μιλήσουμε για το ποια ειναι η πραγματικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
1. Φορμόλη

Ένα τεράστιο έγκλημα συντελείται στο βωμό του κερδους απο όλες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιεργείων στην Ελλάδα (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, ΔΙΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΝΗΡΕΑΣ κ.α.) το οποίο λεγεται χρηση ΦΟΡΜΟΛΗΣ.

Ας δουμε τι ειναι η φορμόλη. 

Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. 
Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα "...γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο..." ("...known to be a human carcinogen...").
 

Η χρηση φορμολης προκαλεί καρκινογενέσεις όπως λευχαιμία, καρκίνο στο ύπαρ, στο φαρυγγα, στο δέρμα, δερματικές παθήσεις, σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια κ.ά. Ουσιαστικά είναι μία απ' τις πιο επικίνδυνες ουσίες. 

Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών υπερφορτώσανε σε αριθμό ψαριών τα κλουβιά όπου γινεται η εκτροφή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των ασθενειών και των παρασίτων.

 

Ορισμένα παράσιτα όπως το microcotyle παρασιτεί στα βράγχια των ψαριών και θρέφεται με το αίμα. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναιμία στα βράγχια είτε των μικρών ψαριών (30 - 200 γρ) και να υπάρχει θνησιμότητα είτε των μεγάλων ψαριών (>300 γρ) και έτσι να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτο γιατί η αναιμία προκαλεί άσπρισμα στα βράγχια.

Εκεί τον λόγο παίρνει η φορμόλη όπου διοχετεύεται στα ψάρια με τα γνωστά μπάνια φορμόλης. Τα ψάρια του κλωβού κλείνονται σε σάκο με θαλασσινό νερο που έχει κλειστεί με παροχή οξυγόνου από μπουκάλα και εκεί ριχνουν τη φορμόλη σε υγρή μορφή. Η φορμόλη μαζί με το θαλασσινό νερό περνάει απ' το στόμα του ψαριού και όταν την αποβάλλει απ' τα βράγχια εξοντώνει τα παράσιτα.

Αποτέλεσμα όλης της παραπάνω διαδικασίας είναι η φορμόλη να διοχετεύεται στο αέριο και θαλάσσιο περιβάλλον, στον άνθρωπο που την χειρίζεται και στο ψάρι που θα καταναλωθεί.
Τόνοι φορμόλης ρίχνεται στην Σαγιάδα, στον Όρμο Βάλτου (προστατευόμενη Α ζώνης περιοχή στο Δέλτα του Καλαμά NATURA), στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, στο Δέλτα του Αχελλώου (επίσης προστατευόμενη περιοχη NATURA), στον κόλπο Ληξουρίου στη Κεφαλλονιά, στον Μαλλιακό Κόλπο, στον Πόρο στη περιοχή αρχαιας Επιδαύρου και αλλού.
Εργάστηκα για 13 χρόνια σαν ιχθυολόγος για λογαριασμό της Ανδρομέδας και απολύθηκα λόγω της χρόνιας εναντίωσης μου σε αυτές τις πρακτικές.

- ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ;

- ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ;

- ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ;

- ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ;

- ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΠΟΜΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑ;

ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.2. Ιχθυοτροφεία-νεκροταφεία σπάνιων ενδημικών και μεταναστευτικών ζώων σε περιοχή ...NATURA

Στο σημείο Όρμος Βάλτου δίπλα στις εκβολές Καλαμά στην Ηγουμενίτσα (χαρακτηρισμενο ως προστατευόμενη περιοχή NATURA Α ζώνης άκουσον άκουσον) ενα στολίδι της φύσης και ενα ευαίσθητο και σημαντικό οικοσύστημα λειτουργεί σαν καταφύγιο ενδημικών και σπανιων μεταναστευτικών πουλιών και άλλων ζώων. 

Στο σημείο αυτό συντελούνται πολλαπλά εγκλήματα απο το διεφθαρμένο κράτος με την ανοχή διεφθαρμένων φορέων και ξεπουλημένων ιχθυολόγων και θαλάσσιων βιολόγων. Ο δήμος Ηγουμενίτσας μαζί με άλλους φορείς έχει δώσει άδεια σε ιχθυοκαλλιέργεια εδώ και 25 χρόνια η οποία άπο το 2007 ανήκει στην ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ.

Εκτός άπο τις καρκινογόνες φορμόλες που αναφερθήκαμε εκατοντάδες σπάνια μεταναστευτικά πουλιά και ενδημικά θανατώνονται άπο τα αντιαρπακτικά των κλωβών και άπο τις καραμπίνες ατόμων της εταιρίας. Τσικνιάδες, Κορμοράνοι και άλλα είδη κάνουν το μεταναστευτικό ταξίδι άπο την Αφρική για να βρουν μαρτυρικό θάνατο στην Ελλάδα της Δημοκρατίας 

Τα ίδια συμβαίνουν τόσο στον Αμβρακικό Κόλπο, όσο και στο Δέλτα του Αχελλώου δύο οικοσυστηματα στολίδια. 

Βίντεο0018.mp4
Βίντεο0023.mp4
Βίντεο0017.mp4
Βίντεο0024.mp4
Βίντεο0016.mp4


-ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

-ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ

-ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΑΧΕΡΩΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

-ΠΟΣΕΣ ΜΙΖΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΓ/ΤΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΝ;

-ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

-ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ*Οι απειλές που δέχομαι ότι θα με θαψουν αν συνεχίσω τον αγώνα δεν με ακουμπανε. Για ό,τι μου συμβεί υπεύθυνος είναι το διευθυντικό προσωπικό της Ανδρομέδας, η εισαγγελία και η αστυνομία Ηγ/τσας. Θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις και θα δοθεί περαιτέρω υλικό φωτογραφιών και βίντεο για όλα αυτα τα καθάρματα που πλουτίζουν σε βάρος των ζωών μας.

Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος

πηγήΔείτε σχετικά:
  • Στοιχεία για την χρήση της φορμόλης: http://www.vetcare.gr/PRODUCTS_13/formalin_gr.htm
  • Παλιότερα σκάνδαλα φορμόλης: http://www.skai.gr/.../77-tonoi-formolis-se.../
  • Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
    Στις 5 Ιουνίου 2014, στον κανονισμό 605/2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις τροποποιήσεις του κανονισμού 1272/2008 (CLP-V) η πολυσυζητημένη επανακατηγοριοποίηση της φορμαλδεϋδης εκδόθηκε: από την 1η Απριλίου 2015 το παράρτημα VI του κανονισμού θα αλλάξει με αποτέλεσμα η φορμαλδεϋδη να φέρει τη σήμανση ως καρκινιγόνο 1Β και μεταλλαξιογόνο 2.
    Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, η εναρμόνιση με την νέα κατηγοριοποίηση πρέπει να γίνει άμεσα. Η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση έχει εκτελεστεί και πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε εύλογο χρονικό διάστημα τόσο για τις ουσίες που αφορά καθώς και τα μείγματά τους: http://www.medpest.gr/.../2016/02/6th-ATP-605-2014.pdf