Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Ασθενείς υπέρ φαρμακευτικής κάνναβης - Ανοιχτή Επιστολή


Ανοιχτή Επιστολή 121 Ασθενών

από τους ασθενείς υπερ φαρμακευτικής κάνναβης.gr


ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γειά σας!
Κατ’ αρχήν ας γνωριστούμε :
Οι τρείς (3) που ψηφιστήκαμε να κινούμαστε δημόσια, από τους συνολικά εικοσιένα (21) της Συλλογικότητας Ασθενών Υπερ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης αυτήν τη στιγμή (30/11/2015), είμαστε οι εξής σοβαρά ασθενείς:


1. Ριγανάς Χρήστος, Κέρκυρα, άγαμος, ετών 48, οροθετικός ασθενής, επιχειρηματίας, ποσοστό αναπηρίας ΚΕΠΑ 67%, τηλ. 6957528312, Facebook: Ασθενεις Υπερ της Xρήσης Φαρμακευτικης Κανναβης , http://ασθενεις-υπερ-φαρμακευτικης-κανναβης.gr/

Σχετικά με τη Φαρμακευτική Κάνναβη, το HIV/AIDS και τα Συμπτώματά του :

2. Σύρος Κωσταντίνος, Ξυλόκαστρο, έγγαμος, πατέρας τεσσάρων (4) κοριτσιών, ετών 43, συνταξιούχος , πάσχων από εξελκυσμό βραχιονίου πλέγματος από το 1989,ποσοστό αναπηρίας ΚΕΠΑ 67%-80%, τηλ. 6978543208, Facebook : Syros Constantinos, Ασθενεις Υπερ της Χρήσης Φαρμακευτικης Κανναβης, http://ασθενεις-υπερ-φαρμακευτικης-κανναβης.gr
Σχετικά με τη Φαρμακευτική Κάνναβη, τον Εξελκυσμό Βραχιονίου Πλέγματος και τα Συμπτώματά του :

3. Προκόπης Γεωργακόπουλος κάτοικος Τρίπολης, έγγαμος, ηλικία 42 ετών, τεχνικός Η/Υ και συστημάτων ασφαλείας. Πάσχει από αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache). Η αναπηρία του ύψους 67% τουλάχιστον (σε περίοδο κρίσης φτάνει το 90%) δεν αναγνωρίζεται ακόμα από το Ελληνικό Κράτος, τηλ 6972853314 Facebook : Charly H. Fox http://ασθενεις-υπερ-φαρμακευτικης-κανναβης.gr
Ντοκυμαντέρ του Αντ1 για τη Φαρμακευτική Κάνναβη (28/11/2015):

Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις,Ν. 4139 (2013):

(όπου στην 1η σελίδα, άρθρο 1, παρ. 3 λέει έμμεσα για τη νομιμότητα της Κανναβιδιόλης:
«3. Στις παραπάνω ουσίες δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%»)

Οι εικοσιένα (21) σοβαρά ασθενείς με Αναπηρίες προερχόμαστε από όλους τους κοινωνικούς χώρους, από Καθηγητή Πανεπιστημίου, Συνταξιούχο Αστυνομικό και εν Ενεργεία Γιατρούς μέχρι Οικοδόμο και Καπετάνιο(σκίπερ). 
Οι παθήσεις περιλαμβάνουν, σήμερα 30/11/2015, με αλφαβητική σειρά παθήσεων : Αθροιστική Κεφαλαλγία (Cluster Headache) [ Ένας (1) ασθενής ], Γλαύκωμα [Ένας (1) ασθενής ], Εξελκυσμό Βραχιονίου Πλέγματος [Τέσσερεις (4) Ασθενείς ], Επιληψία Παιδική [Μία (1) ασθενής ], Ερυθηματώδη Λύκο [Δύο (2) ασθενείς] , Καρκίνο του Μαστού [Δύο (2) ασθενείς], Καρκίνο του Προστάτη [Δύο (2) ασθενείς], HIV/AIDS [Τρεις (3) ασθενείς], Παραπληγία [ Ένας (1) ασθενής ], Σκλήρυνση Κατά Πλάκας [Τέσσερεις (4) ασθενείς].
Μαζί μας συντάσσεται και ο Σύλλογος ΑΜΕΑ και Αυτοάνοσων «Ο Ήφαιστος», που έχει 100 μέλη και εδρεύει στη Νίκαια Αττικής.

Όλοι χρησιμοποιήσαμε ή χρησιμοποιούμε ή θέλουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τη Φαρμακευτική Κάνναβη, ο καθένας σε διαφορετική μορφή και με διαφορετικούς τρόπους., ανάλογα με την πάθηση και τις ιδιαίτερες ανάγκες και ελλείψεις του κάθε οργανισμού. 
Όλοι όσοι την χρησιμοποιούμε έχουμε δει σημαντικότατη βελτίωση στην Υγεία μας και εννοείται ότι όλοι ξεκινήσαμε την προσπάθεια αποκατάστασης της Υγείας μας με τους παραδοσιακούς τρόπους φαρμακευτικής, κάτι που αποδεικνύεται από τα ιατρικά ιστορικά μας, αλλά δυστυχώς ή δεν απέδωσαν αυτοί οι τρόποι ή δημιούργησαν σοβαρότατες παρενέργειες με αποτέλεσμα να απορριφθούν από εμάς τους ασθενείς ως ανασφαλείς τρόποι θεραπείας. Η απόγνωση και το αδιέξοδο στη βελτίωση της υγείας μας με τους παραδοσιακούς τρόπους, μας οδήγησε στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών τρόπων θεραπείας.


Η ανακάλυψη της Φαρμακευτικής Κάνναβης ήταν μία έκπληξη για εμάς, αλλά και μία πολύ δύσκολη απόφαση η εφαρμογή της, καθώς κατά πρώτον υπάρχουν προς το παρόν , εξαιτίας της απαγορευτικής πολιτικής, πολύ λίγες έρευνες πάνω σε ανθρώπους και κατά δεύτερον υπάρχει αυτό το αρνητικό κλίμα και η σκιά της παρανομίας ακόμα και στην υποτιθέμενα νόμιμη στην Ελλάδα, Κανναβιδιόλη (η οποία υπενθυμίζουμε ότι περιέχει το νόμιμο 0,2% ποσοστό Τετραϋδροκανναβινόλης, σύμφωνα με το Νόμο 4139/2013).


Η αρχικά πειραματική εφαρμογή της Φαρμακευτικής Κάνναβης μας απέδωσε σε διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, και σε περιπτώσεις χρονίων νευροπαθητικών πόνων και σπαστικότητας μέσα σε δύο το πολύ ημέρες!

Έτσι λοιπόν συνεχίσαμε, περιμένοντας να δούμε και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ο καθένας ανάλογα με την ασθένειά του και
είναι προφανές ότι συνεχίσαμε τελικά τη χρήση της Φαρμακευτικής Κάνναβης, επειδή οι εξετάσεις μας ήταν προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο! Το ίδιο και η ψυχολογία μας η οποία, είτε με όλο το εκχύλυσμα του φυτού [ δηλαδή συμπεριλαμβανόμενης και της παράνομης στην Ελλάδα Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ], είτε με τη χρήση μόνο της μη ψυχότροπης και νόμιμης και σε 50 περίπου χώρες Κανναβιδιόλης (CBD), επιτέλους κατάφερε να βρει την πιο φυσιολογική της ισορροπία από την έναρξη της όποιας ασθένειάς μας, κάτι που ΟΛΟΙ οι ασθενείς ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ότι δεν ήταν εφικτό με κανένα από όσα άλλα σκευάσματα χρησιμοποιήσαμε, πολλά από τα οποία, ειδικά για τους χρόνιους πόνους, μας μετέτρεπαν σιγά-σιγά σε άψυχα ζόμπι με αμέτρητες επιβαρυντικές συνέπειες και παρενέργειες για τον οργανισμό μας.

Όλοι λοιπόν που χρησιμοποιήσαμε ή χρησιμοποιούμε τη Φαρμακευτική Κάνναβη, σε διαφορετικές μορφές και με διαφορετικούς τρόπους, με τον πιο δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο, που αποφεύγει τη μαστούρα, ειδικά αν πρόκειται για τη χρήση της παράνομης Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), να είναι η μορφή του υποθέτου.


Σαν απλό παράδειγμα να αναφέρουμε ότι στους τρείς που εμφανίζονται δημόσια, προς το παρόν, η Φαρμακευτική Κάνναβη έχει τρεις μορφές :

στον Χρήστο δουλεύει πιο καλά το μαγείρεμά της, αλλά υπάρχουν και άλλες πιο ενδεδειγμένες μορφές όπως το υπόθετο, το άτμισμα ή το υπογλώσσιο λάδι , που προτιμά ο Κωνσταντίνος. Ο Άγγελος χρειάζεται σε λάδι μόνο την ουσία του φυτού που λέγεται Καννα-βιδιόλη(CBD), η οποία περιέχει λιγότερο από 0,2% Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), και άρα είναι νόμιμη σε σχεδόν 50 χώρες του κόσμου (αναλυτικά πιο κάτω).

Οι τρείς αυτοί τρόποι χρησιμοποίησης αναφέρθηκαν για να αναδειχθεί πόσο ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ φαρμακευτική θεραπευτική είναι η Φαρμακευτική Κάνναβη, καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες λόγω της έλλειψης των κανναβινοειδών στον οργανισμό του και διαφορετικούς τρόπους χρήσης, περιεκτικότητες κλπ. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναγκαστικά στην ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας και προσαρμογής του ασθενούς με το περιβάλλον του, ειδικά το θεράποντα ιατρό. Γίνεται λοιπόν αμέσως κατανοητό το επόμενο πρόβλημα, δηλ. της έλλειψης του χρόνου που όλοι βιώνουμε, πόσο μάλλον οι θεράποντες ιατροί μας, δεδομένης της κρίσης και της πίεσης της κοινωνίας μας.Αυτό το κενό καλύπτουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κάνναβης (700 σε όλη την Ευρώπη και 400 μόνο στην Ισπανία ), καθώς ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ τους, αλλά και εκ των πραγμάτων που προαναφέρθηκαν, οδηγούν τα μέλη σε μία αμεσότατη συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου η ενημέρωση σχετικά με τη Φαρμακευτική δράση του φυτού να διαδίδεται, να διασταυρώνεται και να επιβεβαιώνεται επιστημονικά μέσω της καταγραφής της εξέλιξης ΟΛΩΝ των ιατρικών περιστατικών του Συλλόγου (βλ. Παράρτημα Α και Β στο τέλος της επιστολής ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

(Φωτογραφίες του 1929, όπου βλέπουμε τη συνταγή του Ιατρού H.J.Kenyon παρασκευ-ασμένη από την εταιρία Parke Davis (1929)και τον κατάλογο της, σελ. 187.Πηγή : http://antiquecannabisbook.com ).
Μια σύντομη και πρόσφατη σχετικά ιστορία, για όσους δε γνωρίζουν και θα ήθελαν να ενημερωθούν παραπάνω, είναι ότι η Κάνναβη άρχισε να ερευνάται μόλις τη δεκαετία του 1960. Ο Ισραηλινός καθηγητής Μεσούλαμ στο εξαιρετικό ντοκυμανταίρ του 2015 “The Scientist”,διαρκείας 1 ώρας, [https://www.youtube.com/watch?v=csbJnBKqwIw] εξηγεί πώς και γιατί διάλεξαν ως ερευνητική ομάδα να ασχοληθούν με την Κάνναβη. Βασικά ήταν η έλλειψη ανταγωνισμού πάνω στο αντικείμενο. Όπως εξηγεί, ήθελαν να ασχοληθούν με έναν τομέα έρευνας ο οποίος δεν είχε ανταγωνισμό από άλλους ερευνητές και η κάνναβη προσφερόταν γι’ αυτό το λόγο. Το 1964 ανακάλυψε την ψυχοδραστική ουσία Τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Είκοσι και κάτι χρόνια αργότερα,μόλις το 1997, ανακάλυψε τους ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς CB1 και CB2 μέσα στο ανθρώπινο σώμα, δηλαδή τα ενδο-κανναβινοειδή που βρίσκονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έλλειψη αυτών είναι ο βασικός παράγοντας διαταραχής και εμφάνισης της ασθένειας στον άνθρωπο. Αυτό λοιπόν εξήγησε τη συμπάθεια πολλών ανθρώπων προς το φυτό της Κάνναβης, το οποίο όμως έχει πάνω από 68 ουσίες, εκτός της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και της Κανναβιδιόλης ( CBD) , που είναι οι βασικότερες. Η Κανναβιδιόλη εξισοροπεί και αντισταθμίζει την «ευφορική» δράση της Τετραϋδροκανναβινόλης.
Η Φαρμακευτική Κάνναβη Σήμερα
Οι ποικιλίες που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη είναι πάνω από 1.500, με την έμφαση να είχε δοθεί μέχρι σχεδόν πριν 4-5 χρόνια στην ευφορική μαστούρα της Τετραϋδροκανναβινόλης, με αποτέλεσμα οι πιο πολλές, υβριδικές και όχι φυσικέςποικιλίες του φυτού να περιέχουν τεράστια ποσοστά Τετραϋδροκανναβινόλης, όπως είπαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Με την επιδίωξη της ευφορίας, ή, ακόμα χειρότερα, της μαστούρας, από τη δεκαετία του 1960 έως και πριν λιγα χρόνια, παραμελήθηκαν τα θεραπευτικά / φαρμακευτικά οφέλη του φυτού. Όμως, ακόμα και ο ψυχαγωγικός χρήστης του φυτού, έστω και καπνίζοντας το, απολαμβάνει κάποια θεραπευτικά αποτελέσματα τα οποία όμως δυστυχώς υπερκεράζονται από τα πολλαπλάσια μειονεκτήματα τα οποία παρουσιάζονται στον οργανισμό του από τους προφανώς λάθος τρόπους χρήσης, λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης και διασταύρωσης επιστημονικών πληροφοριών και τη χρήση λάθος ποικιλιών, με αμφίβολη ποιότητα και περιεκτικότητα σε θερα-πευτικές ουσίες, καθώς η παρανομία και η περιθωριοποίηση της κάνναβης μόνο το βωμό του κέρδους της μαύρης αγοράς, της παρανομίας και της νοθείας μπορεί να εξυπηρετή-σει.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις ότι η Φαρμακευτική Κάνναβη μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της Χημειοθεραπείας, όπως τη ναυτία και την έμεση (έμετo), να αυξήσει την όρεξη στους οροθετικούς ασθενείς και να αντιμετωπίσει τους χρόνιους πόνους ,καθώς και τους μυϊκούς σπασμούς ( βλ. νόμιμα φαρμακευτικά σκευάσματα πιο κάτω).

Μαρτυρίες ξένων ασθενών ,καθώς και μελών της αναπηρικής συλλογικότητάς μας δείχνουν άνοδο στα cd4 αντισώματα των οροθετικών καθώς και εξαιρετική βελτίωση με πτώση των καρκινικών δεικτών στους καρκινοπαθείς. Προσωπικές μας μαρτυρίες επίσης επιβεβαιώνουν το σταμάτημα των μυικών σπασμών (σπαστικότητα) και των μυοσκελετικών πόνων, χωρίς καμία παρενέργεια στο συκώτι ή άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Στη διάθεσή σας οι εξετάσεις μας, οι μαρτυρίες μας και όλοι οι ιατρικοί μας φάκελοι προκειμένου να προχωρήσετε σε ενδελεχή έρευνα , με πρωτοστάτες φυσικά τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ελλάδας, οι οποίοι θα βοηθήσουν με την έρευνα και τη μελέτη των περιπτώσεων μας και των επομένων περιπτώσεων ασθενών προς την ορθότερη και βέλτιστη φαρμακευτική χρήση αυτού του παρεξηγημένου φυτού.

Όπως προείπαμε η έρευνα στην Φαρμακευτική Κάνναβη δεν έχει προχωρήσει λόγω της απαγόρευσης η οποία δυσκολεύει και την επιδότηση προς τους ερευνητές και ιατρούς που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν το θέμα.

ΚΛΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το ένα από τα δύο κυρίως συστατικά της Κάνναβης που λέγεται Κανναβιδιόλη (CBD)και είναι νόμιμο στις χώρες που θα δείτε πιο κάτω, και είναι νόμιμο επειδή δεν είναι ψυχοδραστικό όπως το έτερο συστατικό ονόματι Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) , βρίσκεται και στην κλωστική κάνναβη. Η εμπειρία της Ισπανίας μιλάει για πέντε (5) ποικιλίες σπόρων εγκεκριμένων από την Ε.Ε. για καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 10% Κανναβιδιόλης (στη διάθεσή σας τα στοιχεία) , και βέβαια πολύ φθηνότερα από τις πιο εξειδικευμένες ποικιλίες καλλιέργειας που περιλαμβάνουν και την παράνομη ουσία THC.
Αυτό το ποσοστό, αν και δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση όγκων στο ανθρώπινο σώμα, είναι αρκετό για πλήθος άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ναυτία, επιληψία, σπασμοί, πόνοι νευροπαθητικής φύσεως, κατάθλιψη κλπ

Τετραϋδροκανναβινόλη(THC) και Τετραϋδροκανναβιδιολικό Οξύ (THCA).
Κάτι άλλο που δεν είναι ευρέως γνωστό και έχει και πολύ ενδιαφέρον είναι ότι με τον εξορκισμό της ευφορίας/μαστούρας που δημιουργεί η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) πήρε η μπάλα και το Τετραϋδροκανναβιδιολικό Οξύ (THCA), το οποίο δεν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες και είναι μία από τις αγνές, ανεπεξέργαστες ουσίες που βρίσκονται μέσα στο φυτό πριν θερμανθεί πάνω από τους 130 βαθμούς Κελσίου. Είναι μία ουσία πολύ χρήσιμη στη μάχη κατά των κρίσεων της παιδικής, και όχι μόνο, επιληψίας και ένα ολοκληρωμένο σε θρεπτικά συστατικά συμπλήρωμα διατροφής.
Το ενδιαφέρον είναι ότι με το που θα βρεθεί σε περιβάλλον άνω των 120 βαθμών Κελσίου η ουσία Τετραϋδροκανναβινολικό Οξύ (THCA) μετατρέπεται σε Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και γίνεται πλέον ψυχοδραστική ουσία.
ΠΡΟ(Σ)-ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
Ζητάμε και προς-καλούμε το κράτος να βγάλει το πρόβλημα που είναι κρυμμένο κάτω από το χαλί στην επιφάνεια με την αναγνώριση του προβλήματος και την παροχή της κρατικής βοήθειας, συμπαράστασης και ελέγχου στη διάθεση της καλύτερης δυνατής ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης, όπως γίνεται σε 57 χώρες του κόσμου, όπου σήμερα είναι εγκεκριμένη η ιατρική κάνναβη : από τα ιατρικά σώματα και τις πολιτειακές αρχές σε 24 Πολιτείες των ΗΠΑ (συγκεκριμένα στις πολιτείες: Alaska, Arizona, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Guam, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Montana, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington, District of Columbia) έως και 21 χώρες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Γαλλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ελβετία, Ουκρανία, Εσθονία, Κροατία), στον Καναδά, στην Β. Κορέα, στην Β. Αυστραλία, στο Ισραήλ, στο Ιράν και σε χώρες της λατινικής Αμερικής (ΟυρουγουάηΧιλήΠουέρτο ΡίκοΠερούΤζαμάικαΕκουαδόρΑργεντινή ).
—————————————————————-
Φαρμακευτικά Σκευάσματα Κανναβινοειδών (φυσικά ή συνθετικά)
#Nabilone ( εμπορική ονομασία Cesamet, Canemes κλπ)
cesamet

Στις Η.Π.Α., το Μεξικό και τον Καναδά κυκλοφορεί το Nabilone (συνθετική Τετραϋ-δροκανναβινόλη , με την εμπορική ονομασία Cesamet ) από το 2006 (εγκεκριμένο από τον FDA το 1985), για τη ναυτία και την έμεση (έμετο) σε καρκινοπαθείς μετά τη χημει-οθεραπεία και εφόσον δεν είχαν αποτέλεσμα με τις υπόλοιπες θεραπείες και ως αναλγη-τικό για νευροπαθητικούς πόνους. Στις Η.Π.Α. ανήκει στην Κατηγορία ΙΙ των Ναρκωτικών. Στην Αυστρία ως Canemes άρχισε να διατίθεται το 2013. Πατέντα της Valeant Pharmaceuticals. Παρασκευάζεται από τη Meda Pharmaceuticals Inc.
Νομικό καθεστώς:

• AU: S8 (Controlled)
• CA: Schedule I
• DE: Anlage III
• UK: POM (Prescription only)
• US: Schedule II
• ℞ (Prescription only)

Πηγές:

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ CESAMET
—————————————————————-
#Dronabinol (Marinol)
marinol-300x247

DRONABINOL
Therapeutic Use: Anti-Emetic
Branded Name: Marinol®

Dronabinol Capsules, USP49884086702, 2.5mg,60 capsules
0867_img


Dronabinol Capsules, USP49884086802, 5mg,60 capsules
0868_img

Dronabinol Capsules, USP 49884086902, 10mg, 60 capsules
0869_img
Το Dronabinol είναι συνθετική Τετραϋδροκανναβινόλη που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Marinol (πατέντα της Solvay Pharmaceuticals) και συνταγογραφείται για τη ναυτία και την έμεση (έμετο) σε καρκινοπαθείς μετά τη χημειοθεραπεία και εφόσον δεν είχαν αποτέλεσμα με τις υπόλοιπες θεραπείες στις Η.Π.Α., στη Γερμανία, στη Ν.Αφρική, στην Αυστραλία κ.α.
Επίσης συνταγογραφείται σε ασθενεις με AIDS που λόγω της υπάρχουσας θεραπείας τους έχασαν την όρεξή τους ή/και κιλά βάρους. Στις Η.Π.Α. ανήκει στην Κατηγορία ΙΙΙ των Ναρκωτικών, δε θεωρείται ναρκωτικό, συνταγογραφείται και δε θεωρείται υπεύθυνο για σωματικό ή πνευματικό εθισμό. Στη Γερμανία ανήκει στην Κατηγορία ΙΙ των Ναρκωτικών από το 1994.
Διανέμεται από την Par Pharmaceutical, η οποία πρόσφατα άνοιξε γραφείο και στην Αγγλία.

Επικοινωνία:
Rahul Garella, Senior Vice President, Head of Europe
69-71 Meridien House
Clarendon Road, Watford WD17 1DS, UK

Tel: +44 1923 797345
eMail: EUBusiness@parpharm.com

Πηγές:

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ MARINOL
—————————————————————-
#Bedrocan
--
Η Bedrocan BV είναι μία Ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1984 και από το 2002 παράγει φαρμακευτικής ποιότητας κάνναβη. To 2003 έκανε σύμβαση με το Ολλανδικό Υπουργείο Υγείας, άρχισε να διανέμεται από την Fagron Pharmaceuticals και να εξάγε-ται, για φαρμακευτική χρήση, στην Ιταλία, Γερμανία, Φιλανδία, Καναδά,Τσεχία και σε επιλεγμένους ερευνητές σε όλον τον κόσμο.
Types of medicinal cannabis

/% dronabinol-(THC) / % cannabidiol (CBD) / price per 5 gram*
Bedrobinol / approx. 13,5 / <1 font="">
Bedrocan / approx. 22 / <1 font="">
Bediol /approx. 6,3 / approx. 8 €38,00
Bedica / approx. 14 / <1 font="">
Bedrolite / <1 9="" approx.="" font="">
Excl. 6% VAT. The retail price per gram may vary if your pharmacy sells the products in smaller or larger units.

Επικοινωνία:
Postaddress: Postbus 2009
9640CA Veendam
E-mail: info@bedrocan.nl
Phone: *31(0)598-623731
Fax: *31(0)598-635981

* Συνήθως Dronabinol αποκαλείται κάθε μορφή συνθετικής Τετρα-ϋδροκανναβινόλης(THC) Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrocannabinol#Brand_names
Πηγές:

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ BEDROCAN
————————————————————–

#Sativex( Nabiximols )

sativex
Ζητάμε την Άμεση Εισαγωγή και Διάθεση του Σπρέϊ Sativex,
το οποίο συνταγογραφείται στην Αγγλία (από το 2010), στη Γαλλία (από το 2013), στην Τσεχία (από το 2011), στην Αυστραλία, τον Καναδά και στις κάτωθι χώρες :
Name Active ingredient Therapeutic area Country
SATIVEX THC – CBD Nervous system Iceland
SATIVEX THC – CBD Nervous system Finland
SATIVEX THC – CBD Nervous system Austria
SATIVEX THC – CBD Nervous system Italy
SATIVEX THC – CBD Nervous system Denmark (2011)
SATIVEX THC – CBD Nervous system Spain (2010)
SATIVEX THC – CBD Nervous system Norway
SATIVEX THC – CBD Nervous system Sweden (2012)
SATIVEX THC – CBD Nervous system Germany (2011)
SATIVEX THC – CBD Nervous system Switzerland
SATIVEX THC – CBD Nervous system Poland (2012)

Παρασκευάζεται από την GW Pharmaceuticals και διενέμεται από την Bayer στην Ευρώπη και από τη Novartis στην Ασία (εκτός Κίνας, Ιαπωνίας), στην Αφρική και Μέση Ανατολή (εκτός Ισραήλ).
Πηγές:

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΡΕΪ SATIVEX
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Ζητάμε την άμεση τροποποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται η θεραπευτική εφαρμογή της κάνναβης σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές, τις οποίες η κάνναβη αποκαθιστά αποτελεσματικά και χωρίς τις παρενέργειες της συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής. Η τροποποίηση αυτή θα εξασφαλίζει το νόμιμο έλεγχο της ποιότητας, προς αποφυγή βλάβης από τη χρήση νοθευμένων προϊόντων της παράνομης αγοράς, στην οποία καταφεύγουν οι ασθενείς, προς ανακούφιση των διαταραχών τους.
Ο καθορισμός της θεραπείας από τον ίδιο τον ασθενή είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Ζητάμε την Άμεση Εισαγωγή και Διάθεση των Cesamet , Marinol, Bedrocan και Sativex.
Είναι αντίθετο σε κάθε επιστημονική λογική και ανθρώπινη ηθική, να εμποδίζονται οι ασθενείς από μία θεραπευτική αγωγή, η οποία αποδεικνύεται και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως αποτελεσματική.
Καλούμε την Πολιτεία να εναρμονίσει το ταχύτερο δυνατόν το Νόμο 4139 περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις του 2013 και να προχωρήσει επιτέλους στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία εκκρεμεί από το 2013, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και η εφαρμογή της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Επίσης καλούμε την Πολιτεία να διορθώσει το λάθος που έγινε στο Νόμο 3459/2006 – ΦΕΚ Α’/103/25.5.2006 (Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά (Κ.Ν.Ν.) όπου αναγράφονται επί λέξει (με κόκκινο χρώμα οι επισημάνσεις μας) τα εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

1. Ναρκωτικά, κατά την έννοια του νόμου αυτού, είναι ουσίες τεχνητές ή φυσικές που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτη­ση του ατόμου από αυτές.
2. Οι ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά περιλαμβάνονται ιδίως στους παρακάτω τέσσερις πίνακες Α’, Β’, Γ’ και Δ’
ΠΙΝΑΚΑΣ Α’
1. ΔΕΣΟΜΟΡΦΙΝΗ: Διυδροδεσοξυμορφίνη
DESOMORPHINE-.DIHYDRODESOXYMORPHINE
2. DET: Ν, Ν-Διαιθυλοτρυττταμίνη
DET: Ν, N-DIETHYLTRYPTAMINE
3. DMHP: (Διμεθυλο-1, 2 ετττυλο)-3 τετραϋδρο-7, 8, 9, 10 τριμεθυλο- 6,6,9 διβενζο-6Η (β,δ) πυρανόλη -1
DMHP: (DIMETHYL-1, 2 HEPTYL) -3 TETRAHYDRO-7, 8, 9, 10 TRIMETHYL-6,6,9, DIBENZO -6Η (Β, D) PYRANOL-1
4. DMT: Ν,Ν – Διμεθυλοτρυττταμίνη
DMT: Ν,Ν – DIMETHYLTRYPTAMINE
5. ΗΡΩΪΝΗ: Διακετυλομορφίνη
HEROINE: DIACETYLMORPHINE

6. ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΙΣ ΚΑΙ ΡΗΤΙΝΗ ΚΑΝΝΑΒΕΩΣ

CANNABIS ΕΤ RESINE DE CANNABIS……….»
«ΠΙΝΑΚΑΣ Β’
1. ΑΙΘΥΛΟΜΟΡΦΙΝΗ : Αιθυλο -3 μορφίνη
ETHYLMORPHINE : ETHYL -3 MORPHINE
2. ΔΕΞΤΡΟΜΟΡΑΜΙΔΙΟΝ : (+) [Μεθυλο -2- οξο -4 διφαινυλο -3, 3 (ττυρολιδινυλο -1) -4 βουτυλο] -4 μορφολίνη
DEXTROMORAMIDE: (+) [METHYL-2-OXO-4 DIPHENYL -3, 3 (PYRROLIDINYL-1) -4 BUTYL] – 4 MORPHOLINE
3. ΚΟΚΑΪΝΗ: Μεθυλεστήρ της βενζοϋλοεκγονίνης COCAINE: ESTER METHYLIQUE DE LA BENZOYLECGONINE
4. ΜΕΘΑΔΟΝΗ: Διφαινυλο -4, 4 διμεθυλαμινο -6 επτανόνη -3 METHADONE: DIPHENYL -4, 4 DIMETHYLAMINO -6 HEPTANONE -3
5. ΜΟΡΦΙΝΗ MORPHINE
6. ΟΠΙΟ OPIUM
7. ΟΠΙΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ: Μείγμα υδροβρωμικών αλάτων των αλκαλοειδών του οπίου
OPIUM CONCENTRATUM: MELANGE DES BROMHYDRATES DES ALCALOlDES DE L’ OPIUM 8. ΠΕΘΙΔΙΝΗ: Μεθυλο -1 φαινυλο -4 πιπεριδινο – καρβοξυλικός – 4 αιθυλεστήρ
PETHIDINE: ESTER ETHYLIQUE DE L’ ACIDE METHYL -1 PHENYL – 4 PIPERIDINE -CARBOXYLIQUE -4

9. ΤΕΤΡΑΫΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ: Πεντυλο-3 τετραϋδρο-6α, 7, 10, 10α τριμεθυλο-6, 6, 9 δ!βενζο-6Η (β,δ) ττυρανόλη-1
TETRAHYDROCANNABINOL: PENTYL-3 TETRAHYDRO-6a, 7, 10, 10α TRIMETHYL-6,6,9 DIBENZO-6H (B,D) PYRANOL-1»


(ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΣ:

1) στον Πίνακα Α είναι το φυτό και όχι κάποια ουσία ή ουσίες του φυτού.
2) η κυρίως ψυχοδραστική και παράνομη ουσία «Τετραϋδροκανναβινόλη» είναι στον Πίνακα Β και όχι στο Πίνακα Α! )

Το φυτό είναι ΦΥΤΟ που περιέχει πάνω από 70 κανναβινοειδείς ΟΥΣΙΕΣ, μία εκ των οποίων είναι η Τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία είναι ψυχοδραστική ΜΟΝΟ εφόσον θερμανθεί άνω των 120 βαθμών Κελσίου. Άθερμη λέγεται Τετραϋδροκανναβιδιολικό Οξύ (THCa) και ΔΕΝ έχει ψυχοδραστικες ιδιότητες γι’αυτό και δίδεται σαν αγωγή, μαζί με την μη-ψυχοδραστική Κανναβιδιόλη, σε παιδιά με επιληψία. Αν είχε ψυχοδραστικότητα θα έδινε έδαφος σε κρίσεις. Η Κανναβιδιόλη είναι το φυτοκανναβινοειδές που κατά κάποιο τρόπο εξισορροπεί την ψυχοδραστικότητα της Τετραϋδροκανναβινόλης. Υπάρχουν επίσης η Κανναβιγερόλη (CBG), η Κανναβιχρωμίνη (CBC), η Κανναβιόλη (CBN) κλπ κλπ κλπ
Στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα και πολίτη για άμεση συνεργασία σε όλα

τα επίπεδα.

Με εκτίμηση,
Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης
Σύλλογος ΑΜΕΑ και Αυτοάνοσων «Ο Ήφαιστος» (30/11/2015)
————————————————————————————————————

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΝΝΑΒΗΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)
Επισυνάπτουμε πιο κάτω τα δύο (2) έγγραφα [Παράρτημα (Α) και (Β)] που καθορίζουν με συντομία τις αρχές λειτουργίας των Φαρμακευτικών / Κοινωνικών Συλλόγων Κάνναβης στην Ισπανία
Ας διευκρινίσουμε ότι εμείς θα προτιμούσαμε τον πιο ακριβή όρο «Φαρμακευτικός Σύλλογος Κάνναβης» από τον όρο «Κοινωνικός Σύλλογος Κάνναβης».
Σας προ-τρέπουμε να ρίξετε μια ματιά στο μοντέλο των Ισπανικών Κοινωνικών Συλλόγων Κάνναβης που επιτρέπει την καλλιέργεια, σε απόλυτα ελεγχόμενο από το κράτος χώρο (κάμερες σε άμεση συνεχή σύνδεση με την Αστυνομία), της ποσότητας που αυστηρά αντιστοιχεί σε κάθε ασθενή που συμμετέχει στο Σύλλογο Ασθενών.
Πιστεύουμε ότι μία απλή ανάγνωση θα καταδείξει και θα συγκλονίσει με τις τεράστιες διαφορές αντίληψης και συμπεριφοράς που διαφαίνονται ανάμεσα στους δύο λαούς και κοινωνίες που ενώ μοιράζονται την ίδια θάλασσα και τον ίδιο ήλιο είναι στην ουσία σα να ζούνε σε διαφορετικές Ηπείρους, για να μην πούμε σε διαφορετικούς πλανήτες.
Αν αυτές οι διαφορές μεταξύ των Ελλήνων και των Ισπανών προέρχονται απλά από την καθ-υστέρηση της Κοινωνίας μας, τότε Καλούμε τους Πολίτες αυτής της χώρας να ενεργήσουν ως ενεργοί πολίτες και , δυστυχώς, εν δυνάμει ασθενείς που αναζητούν τη βέλτιστη θεραπευτικη αγωγή με τις λιγότερες παρενέργειες για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους

Αν από την άλλη πλευρά αυτές οι διαφορές μεταξύ των Ελλήνων και των Ισπανών προέρχονται απλά από την καθ-υστέρηση της Πολιτείας στην εναρμόνηση με την αντίστοιχη Ισπανική και γενικώτερα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία,, καθώς όπως προείπαμε έχει ήδη γίνει σε 22 Ευρωπαϊκές Χώρες, τότε Καλούμε την Πολιτεία να εναρμονιστεί το ταχύτερο δυνατόν.
[Παράρτημα (Α)]
ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ»
logo_encod cannabis_social_clubs
nombre_encod
Τι Eίναι ο Κοινωνικός Σύλλογος Κάνναβης (Cannabis Social Club) ;
Στη Γενική Συνέλευση της ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies) στο Bermeo της Ισπανίας, 21-23 Ιουνίου 2013, το σύνολο των παρακάτω αρχών συμφωνήθηκε να οριστεί σαν έννοια των Κοινωνικών Συλλόγων Κάνναβης.
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης έχουν συσταθεί για να προστατεύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και των παραγωγών κάνναβης και να συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικών για την κάνναβη που ωφελούν την κοινωνία στο σύνολό της.
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης αποτελούνται από μέλη, ενήλικες πολίτες που οργανώνουν την καλλιέργεια μιας περιορισμένης ποσότητας κάνναβης για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες. Έτσι, ένα κλειστό κύκλωμα είναι εγκατεστημένο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, στο οποίο υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Η συμπαγής μορφή και οι τρόποι λειτουργίας ενός Κοινωνικού Συλλόγου Κάνναβης εξαρτώνται από το νομικό, πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές και συμπεριφορές που όλοι οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης τηρούν και που τους ξεχωρίζουν από τα άλλα είδη πρωτοβουλιών.
1. Η Προσφορά Ακολουθεί τη Ζήτηση, Όχι το Αντίστροφο
Η παραγωγική ικανότητα του Κ.Σ.Κ. βασίζεται στο αναμενόμενο επίπεδο της κατανάλωσης των μελών της. Η προσφορά είναι οργανωμένη έτσι ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση των μελών, όχι το αντίστροφο.
2. Μη-Κερδοφορία
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης είναι ενώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να ληφθούν από την ένωση ή ό,τι προέρχεται από οικονομικές δραστηριότητες, χρησιμοποιούνται για την προώθηση των στόχων του σωματείου και δεν διανέμονται μεταξύ των μελών. Στόχος του Κ.Σ.Κ. είναι να δημιουργήσει νόμιμη απασχόληση και παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με ένα φορολογήσιμο τρόπο.
3. Διαφάνεια
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης είναι νόμιμα κατοχυρωμένες ενώσεις. Η εσωτερική τους οργάνωσή είναι δημοκρατική και συμμετοχική. Το όργανο λήψης αποφάσεων είναι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία καλούνται όλα τα μέλη να παρευρεθούν. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο.
Στο τέλος του έτους, πρέπει να παρουσιαστεί μια αφηγηματική και οικονομική έκθεση για τις δραστηριότητες του συλλόγου κατά το προηγούμενο έτος και να εγκριθεί, καθώς και ένα σχέδιο για το επόμενο έτος.
Οι Κ.Σ.Κ. διατηρούν αρχείο των δραστηριοτήτων τους, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο από τα μέλη, άλλες Κ.Σ.Σ. ή τις Αρχές. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική λογοδοσία, την (ανώνυμη) εγγραφή των μελών και την κατανάλωσή τους, και την (ανώνυμη) καταγραφή της παραγωγής.
4. Προσανατολισμος στη Δημόσια Υγεία
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης χρησιμοποιούν μόνο τις καλλιεργητικές μεθόδους που πληρούν τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας. Αναπτύσσουν μια αποτελεσματική πολιτική πρόληψης της προβληματικής χρήσης κάνναβης και την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ενημέρωση των μελών τους με τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με την κάνναβη. Εκπονούν έρευνες πάνω στα θέματα υγειούς χρήσης της κάνναβης που παράγουν και ενημερώνουν τα μέλη τους σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.
5. Ανοιχτοί στο Διάλογο με τις Αρχές
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι Κάνναβης είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε κάθε είδους διάλογο με τις αρχές, και να εφαρμόσουν μια ενεργό πολιτική με την οποία προσκαλούν τις αρχές σε αυτόν τον διάλογο.

[Παράρτημα (Β)]
Οι Κοινωνικοί Σύλλογοι της Κάνναβης στην Ισπανία:

Νομιμοποίηση Χωρίς Εμπορευματοποίηση

Οι κοινωνικοί σύλλογοι κάνναβης (ΚΣΚ) είναι ιδιωτικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στις οποίες η κάνναβη είναι συλλογικά καλλιεργημένη και διανέμεται στα εγγεγραμμένα μέλη. Χωρίς τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της αύξησης της κατανάλωσης κάνναβης ή της δημιουργίας νέων χρηστών, οι σύλλογοι προσφέρουν μια πιο επιφυλακτική, επικεντρωμένη στη δημόσια υγεία εναλλακτική λύση απέναντι στην μεγάλης κλίμακας αγορά λιανικής κάνναβης, που κυριαρχείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη του μοντέλου ΚΣΚ στην Ισπανία δείχνει ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης
δεν σημαίνει αναγκαστικά και την εμπορευματοποίηση. Όπως δείχνουν οι ΚΣΚ, είναι απολύτως δυνατό να περιοριστεί η διαθεσιμότητα και η προώθηση της κάνναβης, ενώ την ίδια στιγμή το φάρμακο γίνεται νόμιμα διαθέσιμο στους ενήλικους χρήστες.
Επιπλέον, οι συμβάσεις ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών έχουν την έννοια ότι επιτρέπουν τους ΚΣΚ, πάνω στη βάση ότι αποτελούν προέκταση των πολιτικών της αποποινικοποίησης. Εξαιτίας αυτού, το μοντέλο ΚΣΚ αποφεύγει πολλά από τα πολιτικά και διπλωματικά εμπόδια που σχετίζονται με πιο απομακρυσμένα θέματα της νομικής ρύθμισης.

Ιστορικό
Η Ισπανία έχει από καιρό ακολούθησει μια σχετικά ανεκτική προσέγγιση στα ναρκωτικά, ιδιαίτερα της κάνναβης. Μετά από μια σειρά από αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1970, η προσωπική κατοχή
μικρής ποσότητας οποιουδήποτε παράνομου ναρκωτικού δε θεωρείται ποινικό αδίκημα. Όσον αφορά την κάνναβη, αυτή η πολιτική αποποινικοποίησης έχει επεκταθεί και στην παραγωγή, με το ισπανικό δίκαιο να ερμηνεύεται τυπικά κατά τρόπο που να επιτρέπει την ιδιωτική καλλιέργεια του φαρμάκου για προσωπική χρήση. Οι ακτιβιστές
χρησιμοποίησαν τόσο αυτή τη διάταξη, όσο και το γεγονός ότι «η κοινή κατανάλωση» της κάνναβης ήταν γενικά ανεκτή από το νόμο, ώστε να αναπτύξουν το μοντέλο ΚΣΚ, μέσω του οποίου η κάνναβη καλλιεργείται συλλογικά και διανέμεται στα μέλη για δική τους χρήση. (1)(2)
Ο πρώτος ΚΣΚ ιδρύθηκε το 2001, και οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν εντοπίσει διάφορα κριτήρια που οι σύλλογοι πρέπει να πληρούν προκειμένου να συμμορφωθούν με δεδικασμένα στη νομολογία.

Οι Κανόνες των Κοινωνικών Συλλόγων (3) (4) (5)
• οι ΚΣΚ πρέπει να εγγραφούν σε ένα περιφερειακό μητρώο των συλλόγων, με τα ιδρυτικά μέλη να υπόκεινται σε ελέγχους ιστορικού.Ως Σύλλογος
ορίζεται «μια ομάδα ανθρώπων που εισέρχονται σε μια συμφωνία, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος με ένα μη κερδοσκοπικό κίνητρο, ανεξάρτητο (τυπικά τουλάχιστον) από την κυβέρνηση,τη δημόσια διοίκηση, τα πολιτικά κόμματα και τις επιχειρήσεις. (6)

• οι ΚΣΚ πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τις επιβλαβείς συνέπειες που συνδέονται με την παροχή και τη χρήση της κάνναβης
– για παράδειγμα, με την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης

• οι ΚΣΚ και οι εγκαταστάσεις τους πρέπει να είναι κλειστές στο κοινό, με την ιδιότητα του μέλους να χορηγείται μόνο μετά από πρόσκληση από ένα υπάρχον μέλος που μπορεί να εγγυηθεί ότι το πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει είναι ήδη χρήστης κάνναβης. Εναλλακτικά, τα μελλοντικά μέλη μπορούν να συμμετάσχουν εφόσον έχουν σημείωμα γιατρού που επιβεβαιώνει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια
η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την κάνναβη .

 Πρέπει να επιβληθούν όρια για την ποσότητα της κάνναβης που καταναλώνεται . Καθημερινό προσωπικό όριο , κατά μέσο όρο, τα τρία γραμμάρια ανά άτομο προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα της κάνναβης ναεκτρέπεται προς πώληση στην παράνομη αγορά.
Επιπλέον, η ποσότητα της κάνναβης που καλλιεργείται υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των αναμενομένων μελών και των προβλεπομένων επιπέδων κατανάλωσης.

 Η κάνναβη που διανέμεται από τους συλλόγους πρέπει να είναι πάνω-κάτω για άμεση κατανάλωση.
Μικρές ποσότητες συχνά επιτρέπεται να ληφθούν μακριά για χρήση εκτός-έδρας(off-site), αλλά ο γενικός στόχος είναι να προωθηθεί η προγραμματισμένη, μη-παρορμητική χρήση και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος η ποσότητα ενός μέλους ναμεταπωληθεί στην παράνομη αγορά ή να εκτρέπεται προς ένα μη-μέλος .

• Οι σύλλογοι πρέπει να λειτουργούν σε μη κερδοσκοπική βάση.
Τα μέλη πληρώνουν τέλη για την κάλυψη της παραγωγής και το κόστος διαχείρισης, αλλά όλα τα έσοδα επανεπενδύονται πάλι στη λειτουργία τους. Επιπλέον, οι σύλλογοι πληρώνουν ενοίκιο, φόρους, την ασφάλιση των εργαζομένων, φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, και σε ορισμένες περιπτώσεις ΦΠΑ (21%)

Παρά το γεγονός ότι πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, οι σύλλογοι είναι ουσιαστικά αυτο-ρυθμιζόμενοι.
Ακολουθούν είτε τους δικούς τους εθελοντικούς κώδικες πρακτικής ή, πιο συχνά, εκείνους που καθορίζονται από τις περιφερειακές ομοσπονδίες των συλλόγων. Ένας πανευρωπαϊκός κώδικας πρακτικής έχει επίσης δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή
Συμμαχία για Δίκαιες και Αποτελεσματικές Πολιτικές για τα ναρκωτικά. (ENCOD) (7)

Η εξάπλωση του μοντέλου του Κοινωνικής Συλλόγου Κάνναβης.
Ο συνολικός αριθμός των ΚΣΚ στην Ισπανία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς πολλοί σύλλογοι δεν παραμένουν σε λειτουργία για πολύ καιρό. (8)
Ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι περίπου 400 ΚΣΚ ή παρόμοιοι σύλλογοι στην Ισπανία,(9) οι περισσότερoi από τους οποίους βρίσκονται στην Καταλωνία και στη Χώρα των Βάσκων. Πέρα από την Ισπανία, πλέον πολλές άλλες χώρες επίσης επιτρέπουν (ή
τουλάχιστον ανέχονται), τέτοιους συλλόγους.
Η Ουρουγουάη έκανε τους ΚΣΚ ένα βασικό στοιχείο της εθνικής της, νομοθετικά θεσμοθετημένης, αγοράς της κάνναβης, (10) και άτυποι ΚΣΚ έχουν φιλοξενηθεί στις εγχώριες νομοθεσίες περί ναρκωτικών στην Αργεντινή, την Κολομβία και τη Χιλή. Το Βέλγιο έχει, επίσης, πέντε ΚΣΚ, (11) ενώ η τοπική κυβέρνηση της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, σκοπεύει να καθιερώσει το σύλλογο ως μέσο για την επίλυση του λεγόμενου «προβλήματος της πίσω πόρτας » (του παράνομου, λαθραίου εφοδιασμού των κανναβο- καφετεριών της πόλης). (12) (13)
Το ελβετικό καντόνι της Γενεύης έχει επίσης συστήσει μια επιτροπή για να
διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας συλλόγων χρηστών κάνναβης
που είναι παρόμοια με τους ΚΣΚ της Ισπανίας. (14)

Τα οφέλη μιας μη-εμπορικής προσέγγισης
Σε μια εμπορική αγορά, ο πρωταρχικός στόχος των παραγωγών κάνναβης και των προμηθευτών θα είναι συνήθως τα υψηλότερα δυνατά κέρδη. Αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα με τη μεγιστοποίηση της κατανάλωσης, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και με κατά κεφαλήν όρους, και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων χρηστών. Δημόσια
προβλήματα υγείας, θα γίνουν θέμα μόνο όταν αρχίζουν να επηρρεάζονται οι πωλήσεις. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να σχεδιαστεί ένα ρυθμιστικό σύστημα που να αφαιρεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιεί το κίνητρο του κέρδους, που αυξάνει τη χρήση
ή δημιουργεί χρήση. Το μοντέλο ΚΣΚ- καθώς και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα κρατικά καταστήματα και η οικιακή καλλιέργεια – πληρούν το στόχο αυτό. Ειδικότερα, το σχετικά κλειστό σύστημα των μελών και της καλλιέργειας για άμεση χρήση στους ΚΣΚ βοηθά να περιοριστεί η διαθεσιμότητα και να μειωθεί η πιθανότητα για νέους (και συνήθως έφηβους) χρήστες που αρχίζουν τη χρήση κάνναβης.

Οι ΚΣΚ έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να μην προσελκύουν τις επικρίσεις από οποιονδήποτε από τους πρωτογενείς φορείς ελέγχου των ναρκωτικών, το INCB ή το UNODC. Δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως προέκταση των πολιτικών αποποινικοποίησης της κάνναβης, oι ΚΣΚ προσφέρουν έναν πιο απλό, προσεκτικό και εναλλακτικό τρόπο ολοκληρωμένων αγορών λιανικής πώλησης της κάνναβης χωρίς αυτό να υπάγεται στην παραβίαση συνθηκών περί εμπορίου ναρκωτικών, πράγμα το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να συμβάλει στην τροποποίηση του νόμου όσον αφορά την αποποινικοποίηση της κάνναβης.
Οι ΚΣΚ θα μπορούσαν να είναι ένα μεταβατικό μοντέλο που βοηθά στη δημιουργία υγιών κοινωνικών δομών γύρω από την κατανάλωση κάνναβης , στοχεύοντας εκ των προτέρων σε πιο εκτεταμένα μέτρα νομιμοποίησης στο μέλλον. Επίσης, οι ΚΣΚ
θα μπορούσαν να είναι η μόνη νόμιμη μορφή προσφοράς κάνναβης, ή να λειτουργούν παράλληλα με την οργανωμένη λιανική αγορά κάνναβης εφόσον αυτή δημιουργηθεί. Αυτή η τελευταία προσέγγιση χρησιμοποιείται στην Ουρουγουάη.

Η δυσκολία ανάμεσα στην εποπτεία και την εμπορευματοποίηση
Παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία από τους ΚΣΚ είναι έγκλημα, ο πολλαπλασιασμός των συλλόγων στην Ισπανία οδήγησε σε ανησυχίες ότι ορισμένοι θα στραφούν μακριά από το μη-εμπορικό ήθος με βάση το οποίο ιδρύθηκαν. Μερικοί σύλλογοι,
ιδίως εκείνοι της Βαρκελώνης, έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουν πλέον χιλιάδες μέλη, κυρίως ως αποτέλεσμα της θέσπισης λιγότερο αυστηρών πολιτικών ένταξης από τους συλλόγους και της αποδοχής των τουριστών. (15)

Η τυπική ρύθμιση των ΚΣΚ θα διασφάλιζε από το ενδεχόμενο υπερ-εμπορευ- ματοποίησης, και πολλοί σύλλογοι έχουν από καιρό ζητήσει μεγαλύτερη εποπτεία των δραστηριοτήτων τους. Η φιλοδοξία γίνεται τώρα πραγματικότητα σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας: το 2014, τόσο το Κοινοβούλιο της περιοχής Ναβάρα (16) όσο και η
πόλη του Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων (17) ψήφισαν την χορήγηση επίσημης άδειας και εποπτείας των ΚΣΚ, με βάση τους εθελοντικούς κώδικες συμπεριφοράς που έχουν ακολουθήσει οι σύλλογοι μέχρι τώρα. Ενώ πολλοί ΚΣΚ σε όλη την Ισπανία εξακολουθούν να υπόκεινται σε επιδρομές και έρευνες από την αστυνομία, οι περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως αυτές θα πρέπει να παρέχουν μια πιο στέρεη νομική
βάση για τις λειτουργίες των συλλόγων.

Επιτυγχάνοντας τη σωστή ισορροπία
Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία: εάν το σύστημα των συλλόγων είναι υπερβολικά περιοριστικό, τότε οι καταναλωτές απλά θα στραφούν προς το παράνομο εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας από τους κύριους στόχους της νομιμοποίησης – το να μειωθεί το μέγεθος της εγκληματικής αγοράς – δε θα επιτευχθεί.
Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι αναγκαίο να χαλαρώσουν τα κριτήρια για την ένταξη σε σύλλογο. Η αποδοχή ενηλίκων που δεν είναι ήδη χρήστες κάνναβης θα ήταν μια προφανής αφετηρία. Αλλά δεν υπάρχει τέλεια λύση. Είναι θέμα της εξισορρόπησης των προτεραιοτήτων, να φανεί τι γίνεται, και κάνοντας υπεύθυνες, τεκμηριωμένες επιλογές με βάση τη συνεχή αξιολόγηση του κόστους και των οφελών.
Με άλλα λόγια, αυτό απαιτεί μια ορθολογική, ρεαλιστική προσέγγιση – κάτι που δεν έχει υπάρξει χαρακτηριστικό των κανονισμών που αφορούν τα ναρκωτικά υπό απαγόρευση.

Δημοσίευση: Ιανουάριος 2015

Συγγραφέας: George Murkin
Συμβολή: Martin Barriuso, Steve Rolles, Danny Kushlick και Martin Powell
Σχεδίαση: George Murkin

www.tdpf.org.uk | info@tdpf.org.uk | +44 (0)117 325 0295
Παραπομπές
(1) Kilmer, B., Kruithof, K., Pardal, M., Caulkins, J. P., and Rubin, J. (2013) ‘Multinational overview of cannabis production regimes’, RAND Corporation, p. 8-15. http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR500/RR510/RAND_RR510.pdf

(2) Barriuso Alonso, M. (2011) ‘Cannabis social clubs in Spain: A normalizing alternative underway’, Transnational Institute.http://www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/dlr9.pdf
(3) Ibid
(4) dinafem.org (2014) ‘How to create your own cannabis social club and not die trying’, 19/03/14. https://www.dinafem.org/en/blog/ cannabis-social-club/
(5) Kilmer et al. (2013) op. cit.
(6) Velasco, M. T. (date unknown) ‘Non-profit Associations in Spain’, Velasco Lawyers. http://www.velascolawyers.com/en/civil-law/175- Non-profit-Associations-in-Spain.html
(7) European Coalition for Just and Effective Drug Policies (2011) ‘European of Code Of Conduct For European Cannabis Social Clubs’. http://www.encod.org/info/CODE-OF-CONDUCT-FOR- EUROPEAN.html
(8) Arana, X (2005) ‘Cannabis: Normalizaciσn y Legislaciσn. Eguzkilore’, Cuaderno del Instituto Vasco de Criminologνa San Sebastian, 19, pp. 121-138.
(9) FAC (2010) ‘Como crear un Club Social de Cannabis’. www.arcuma. com/tutoriales/Como_Crear_un_Club_Social_de_Cannabis.pdf
(10) BBC News (2014) ‘Uruguay cannabis growers’ clubs: Registration begins’, 01/11/14. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin- america-29859822
(11) Decorte, T. (2014) ‘Cannabis social clubs in Belgium: Organizational strengths and weaknesses, and threats to the model’, International Journal of Drug Policy (in press). http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955395914002096
(12) Rolles, S. and Murkin, G. (2013) ‘How to Regulate Cannabis: A Practical Guide’, Transform Drug Policy Foundation. http:// www.tdpf.org.uk/resources/publications/how-regulate-cannabis- practical-guide
(13) Bennett-Smith, M. (2013) ‘First cannabis cultivation club reportedly forms in Dutch city of Utrecht’, The Huffington Post, 12/09/13. http://www.huffingtonpost.com/2013/09/11/cannabis- cultivation-club-utrecht_n_3909025.html
(14) Curtis, M. (2014) ‘Swiss want to reopen pot legalization debate’, The Local, 03/02/14. http://www.thelocal.ch/20140203/swiss- committee-reopens-pot-legalization-debate
(15) Daley, S. (2014) ‘Marijuana Clubs Rise Out of Decades- Old Spanish Laws’, The New York Times. http://www.nytimes.com/2014/07/11/world/europe/marijuana-clubs-rise-out-of- decades-old-spanish-laws.html
(16) dinafem.org (2014) ‘Navarra Approves a Law Regulating Cannabis Clubs: “Now We Can Look to the Future with GreaterOptimism”’, 04/12/14. https://www.dinafem.org/en/blog/navarra- approves-law-regulating-cannabis-clubs/
(17) dinafem.org (2014) ‘San Sebastiαn Approves the Regulation of Cannabis Clubs, a ground-breaking ordinance in Spain’, 20/11/14. https://www.dinafem.org/en/blog/san-sebastian-approves- regulation-cannabis-clubs/