Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Backloading: Το εμπόριο ρύπων, η ΔΕΗ και μια αμφίσημη (;) απόφαση στο ευρωκοινοβούλιο


Γράφει ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace) σε σχετικό άρθρο με τίτλο Η μεγάλη γκάφα με την ψηφοφορία για το εμπόριο ρύπων στην oikolopaidia:
Χθες το Ευρωκοινοβούλιο χάθηκε μία ψηφοφορία για τη διάσωση του συστήματος εμπορίας ρύπων, ενός εργαλείου που υποχρεώνει τη βιομηχανία στην Ευρώπη να πληρώνει για τη ρύπανση που προκαλεί. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να τα κατευθύνουν σε αναπτυξιακές (επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικόνομηση ενέργειας) και κοινωνικές πολιτικές (προστασία των ασθενέστερων). Περισσότερα για την άποψή που υποστηρίζω εδώ.
Υπάρχουν βέβαια Ευρωβουλευτές (κυρίως συντηρητικοί) που ψήφισαν αρνητικά  γιατί ισχυρίζονται ότι θα έπληττε τη βιομηχανία. Διαφωνώ, αλλά κατανοώ. Συντηρητικοί ευρωβουλευτές είναι, τα συμφέροντα της βιομηχανίας θα στήριζαν. Ποιον να στήριζαν δηλαδή; Τον πολίτη; Περισσότερα για αυτή τη θέση εδώ.
Υπάρχει όμως και ένας Ευρωβουλευτής που ψήφισε το bail out της βιομηχανίας και ισχυρίζεται ότι το έκανε για το καλό των καταναλωτών!
Γράφει ο "Ευρωβουλευτής" Θόδωρος Σκυλακάκης, στην σελίδα του στο  facebook:
Backloading over! H ΔΕΗ πρέπει να μειώσει τώρα την τιμή του ρεύματος
Μετά από πολύμηνο αγώνα, τον οποίο από ελληνικής πλευράς έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το back loading (δηλαδή η αφαίρεση από την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων 900 εκ δικαιωμάτων), που θα οδηγούσε στην αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και την επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η Ελλάδα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό. Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7 ευρώ ανά δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα.
Θα μου επιτρέψετε εδώ και μια προσωπική αναφορά. Όταν λέμε μόνος εννοούμε μόνος, τελείως μόνος. Η κυβέρνηση δεν είχε θέση επί πολλούς μήνες και ξύπνησε την τελευταία στιγμή . Κανείς άλλος από ελληνικής πλευράς δεν υπερασπίστηκε δημόσια τον Έλληνα καταναλωτή (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Έγραψα σειρά άρθρων για να ξυπνήσω τους πάντες. Μίλησα για το θέμα τόσο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σε κάθε ευκαιρία, στην Ολομέλεια και το πιό σημαντικό στην ομάδα μου, τους Φιλελεύθερους, όπου έσπασε έτσι η αραγής πλειοψηφία που αλλοίως θα υπήρχε και μαζεύτηκαν οι κρίσιμες ψήφοι που ήταν αναγκαίες για να μην περάσει μια πρόταση που υποστήριζε η πλειοψηφία των κυβερνήσεων και η Επιτροπή. Είμαι συνεπώς ιδιαίτερα χαρούμενος και τώρα ξεκινώ τη δεύτερη φάση της προσπάθειας: το κυνήγι της ελληνικής πλευράς για να μειώσει αντίστοιχα την τιμή του ρεύματος.
Τι συμβαίνει τελικά; Δύσκολη η απάντηση. Γι αυτό ας παρακολουθήσουμε την συνέχεια του διαλόγου που διεξάγεται -προς τιμήν των συμμετεχόντων- δημόσια στο ιστολόγιο του Δημήτρη Ιμπραήμ, (πριν καταλήξουμε σε ανόητα χαρακώματα):


 1. Σκυλακάκης
  Δεν βλέπω τίποτε στο άρθρο που να δικαιολογεί την επίθεση εις βάρος μου. Είναι σαφές ότι ενοχλεί στην στερεοτυπική απεικόνιση της πραγματικότητας να υπερασπίζεται ένας φιλελεύθερος τον καταναλωτή. Επί της ουσίας τώρα. Η ΔΕΗ ...
  υπολόγισε ναι η όχι τα τιμολόγιά της με 7 ευρώ΄την τιμή των ρύπων; Αγοράζει ναι ή όχι περίπου 50 εκ. ρύπους; Το κόστος αυτό το πληρώνει ή όχι ο καταναλωτής (νοικοκυριά και επιχειρήσεις); Η τιμή των ρύπων είναι ή όχι 3 ευρώ μετά την απόρριψη του backloading; Δεν πρέπει η ΔΕΗ να περάσει τη μείωση του κόστους στην κατανάλωση μειώνοντας τις τιμές της;
  Δεν θα κάνω εδώ την υπόλοιπη συζήτηση. Θα άναφερθώ μόνο σε δύο θέματα. Πρώτο πράγματι ο κ. Παπαδάκης σε μια συζήτηση πολύ δύσκολη (χωρίς εικόνα και με κλεισμένο το μικρόφωνο από ένα σημείο και πέρα) ανφέρθηκε σε ένα σημείο του λογαριασμού της ΔΕΗ που δεν έχει σχέση με το εμπορίο των ρύπων και ορθώς μας διόρθωσε στο συγκεκριμένο σημείο ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ. Το κόστος των ρύπων δεν εμφανίζεται στο λογαριαμό, αλλά βέβαια αποτέλει σημαντικό μέρος του επί της ουσίας. Δεύτερο: Όταν στο δυσλειτουργικό ETS προστέθηκε σκανδαλώδες CDM (σκάνδαλο που αποκάλυψα τον ΙΟύλιο του 10 και με τη βοήθεια συναδέλφων κυρίως του ρίτσαρντ Ζέμπερ, υποχρεώσαμε την Επιτροπή να το τελειώσει), που ήταν οι οικολογικά ευαίσθητοι;
  Υ.Γ Τι είδους παραπλάνηση είναι να λέμε ότι το κόστος το πληρώνει η ρυπογόνος βιομηχανία (ΔΕΗ); Με τι το πληρώνει η ρυπογόνος βιομηχανία; Απο τα δέντρα τα κόβει ή από τους λογαριασμούς των καταναλωτών;
  • Δημήτρης Ιμπραήμ
   Σας ευχαριστώ για το επώνυμο σχόλιο, το εκτιμώ.
   Η επίθεση δεν είναι προσωπική, αφορά μόνο την ψήφο σας και το γεγονός ότι εξαιτίας της δικής σας ανακοίνωσης, καλλιεργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι ο κόσμος έχει λαμβάνειν από τη ΔΕΗ. Εξηγούμαι:
   1. Η ψήφος σας ωφελεί την πιο ρυπογόνο βιομηχανία. Το κόστος πάντα μετακυλίεται στους καταναλωτές σε ένα ποσοστό, άρα ο καταναλωτής σε κάθε περίπτωση κάτι πληρώνει. Είναι προτιμότερο να πληρώνει πραγματικές επενδύσεις χαμηλού άνθρακα που έχουν άμεσο οικονομικό και κοινωνικό όφελος για αυτόν, παρά το κόστος της αδράνειας (εν προκειμένω το πλήγμα στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ)
   2. Ο μόνος λόγος που χρειάζεται διόρθωση το ETS, είναι εξαιτίας του πλεονάσματος δικαιωμάτων. Αυτό το πλεόνασμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση (μικρότερη παραγωγή = χαμηλότερες εκπομπές) και σε έναν μεγαλύτερο βαθμό σε πρωτοβουλίες και παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής που τεχνητά έδωσαν υπερκέρδη στις βιομηχανίες (http://www.sandbag.org.uk/maps/companymap/)
   3. . Η μεταβατική περίοδος του 2013 – 2020 καλείται να «πληρώσει» ένα κόστος «αποανθρακοποίησης» της οικονομίας, μιας διαδικασίας που θα απαιτήσει σημαντικό κεφάλαιο επένδυσης, έτσι ώστε μετά το 2020, το τελικό κόστος λειτουργίας της νέας αυτής οικονομίας να είναι πολύ μικρότερο. Η δική σας ψήφο ακύρωσε αυτή την προοπτική.
   4. Στην Ελλάδα πολλές μικρές επιχειρήσεις επιβίωναν μέσα στην κρίση από το πλεόνασμα που διέθεταν λόγω μειωμένης παραγωγής. Δεν το αξιολογώ ως γεγονός, αλλά πιστεύω ότι ως γνήσια φιλελεύθερος σας ενδιαφέρει.
   5. Αφήνω για το τέλος αυτό που επί της ουσίας αποδομεί το συλλογισμό σας, ότι δηλαδή πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους καταναλωτές από τη ΔΕΗ. Αν καταρρεύσει η αγορά ρύπων (μετά την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου) και διογκωθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. η ΔΕΗ θα αναγκαστεί αν αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ. Η αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση που ισχυρίζεστε ότι πρέπει να κάνει. Και αυτό το προκάλεσε η δική σας ψήφος.
   Σας ευχαριστώ πολύ.
 2. Σκυλακάκης
  Στα υπολοιπα θα απαντήσω αναλυτικά, μόλις υπάρξει λίγος χρόνος, αλλά αυτό με το ΛΑΓΗΕ προσέξτε το. Το κράτος δεν εισπράττει έσοδα από όλα τα δικαιώματα που αγοράζει η ΔΕΗ. Από τα 50 που χρειάζεται περίπου 20 εκ. δικαιώματα αγοράζονται από το εξωτερικό, τα οποια με τους υπολογισμούς του υπουργείου θα γινόνταν 30 και πάνω αν παιρνούσε το backloading. Το κόστος για το εξωτερικό μας ισοζύγιο με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε το υπουργείο θα ήταν μεταξύ 200 και 400 εκ. Αυτό πρακτικά μέσω της μείωσης της ζήτησης και του πολλαπλασιαστή της οικονομίας, ισοδυναμεί με υπερδιπλάσια απώλεια εσόδων από γενική φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ., από τα έσοδα που θα είχε το κράτος μέσω πωλησης δικαιωμάτων. Χωρίς να λογαριάσω τς θέσεις ανεργίας που δημιουργούνται από τη μείωση της ζήτησης στη φάση αυτή. Κάντε σας παρακαλώ τους λογαριασμούς και αν θέλετε θα σας στείλω και τους σχετικούς υπολογισμούς του υπουργείου.
 3. Τάσος Κρομμύδας
  Αγαπητέ κ. Σκυλακάκη
  Ορισμένες βιαστικές παρατηρήσεις:
  1. Γιατί αναφέρεστε μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή και όχι στους άλλους τομείς οι οποίοι είναι πλεονασματικοί σε δικαιώματα; Από πού προκύπτει επομένως το κόστος για το ισοζύγιο της χώρας;
  2. Γιατί μένετε μόνο στο 2013 όταν γράφετε πως “τα 50 θα γίνουν 30″ και δεν εξετάζετε συνολικά τα έτη μέχρι το 2020; Αυτή η χρονική μετάθεση δεν ήταν και η ουσία του backloading;
  3. Από πού προκύπτει ότι ο ελληνικός τομέας ηλεκτροπαραγωγής θα χρειάζεται το 2013 50 εκατομμύρια δικαιώματα; Έχετε δει τα στοιχεία του Α τριμήνου 2013;
  4. Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη το φαινόμενο της ελαστικότητας της ζήτησης μέσω υποκατάστασης; Υψηλότερες τιμές δικαιώματος θα οδηγούσαν σε χαμηλότερη ζήτηση δηλ σε χαμηλότερες εκπομπές λόγω στροφής σε αποδοτικότερες/καθαρότερες τεχνολογίες. Αυτό άλλωστε είναι και το θεμελιώδες σκεπτικό του ΕΣΕΔΕ.
  5. Επιτρέψτε μου να πω πως σε όσους παρακολουθούμε χρόνια τα ζητήματα αυτά προκαλεί θυμηδία να ισχυρίζεστε πως εσείς οδηγήσατε την Κομισιόν να λάβει την απόφαση αποκλεισμού από το ΕΣΕΔΕ των πιστωτικών μορίων από έργα HFC-23. Οικολογικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει το ζήτημα χρόνια πριν. Για παράδειγμα, επίσημη αίτηση για αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού κατανομής πιστωτικών μορίων για έργα HFC-23 είχε υποβληθεί στο αντίστοιχο όργανο του ΟΗΕ από τον Ιούλιο του 2005:http://ec.europa.eu/clima/consultations/0004/unregistered/cdm_watch_6_en.pdf
  Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θυμάμαι τη σχετική συζήτηση να γίνεται σε επίπεδο Συμβουλίου το αργότερο τον Οκτώβριο του 2009, ενόψει της Κοπεγχάγης.
  6. Όπως ακριβώς τα πιστωτικά μόρια από έργα HFC-23 ήταν ένα λάθος σχεδιασμού του ΕΣΕΔΕ το οποίο έπρεπε να διορθωθεί, έτσι ακριβώς και η τεράστια περίσσεια δικαιωμάτων (ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, γενναιόδωρων αρχικών υπολογισμών και υποεκτίμησης της διείσδυσης ΑΠΕ) είναι μια δυσλειτουργία του μηχανισμού που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  7. Το ΕΣΕΔΕ δεν είναι αυτοσκοπός ούτε μας ήρθε ως θέσφατο από το υπερπέραν. Είναι ένα εργαλείο της ΕΕ για την οικονομικότερη επίτευξη των μειώσεων εκπομπών στις οποίες αυτή έχει δεσμευτεί. Αν αυτό το εργαλείο πάψει να έχει νόημα (όπως τώρα μετά την απόφαση του ΕΚ) τότε η ΕΕ για να μπορέσει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της θα αναγκαστεί να υιοθετήσει άλλα μέτρα όπως φορολόγηση CO2 ή Emission Performance Standards. Θα είναι κάπως αστείο επομένως η εναντίωσή σας στη διόρθωση λαθών ενός μηχανισμού της αγοράς να έχει ως αποτέλεσμα τη θέσπιση φορολογίας ή μέτρων command and control όπως τα EPSs.
  8. Τέλος, από τις τοποθετήσεις σας δεν μου είναι ξεκάθαρο αν συμφωνείτε με την οικονομική αρχή πως τα κόστη των externalities της καύσης ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να επιβαρύνουν εκείνους που τις προκαλούν και έχουν (ανταγωνιστικό) όφελος από αυτές.
  Τάσος Κρομμύδας
 4. Σκυλακάκης
  Τα στοιχεία που σας δίνω μας τα έστειλε το υπουργείο. Σας τα επισυνάπτω για να μην συζητάμε τζάμπα. Υποκατάσταση χωρίς επενδύσεις είναι ανέφικτη και η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για επενδύσεις, οι οποίες είτε ούτως είτε άλλως θα πάρουν χρόνια.
  Όσο για το σκάνδαλο των CDM, είναι μάλλο αστείο να μου λέτε ότι η αντιμετώπισή του έχει οποιαδήποτε σχέση με τις οικολογικές οργανώσεις, που το ανέδειξαν το 2005, αφού η νομοθεσία στπ ευρωπαϊκό επίπεδο έγινε αργότερα (οπότε απέτυχαν να το αποτρέψουν, αν θεωρήσουμε ότι είχαν σοβαρή συμμετοχή), το σκάνδαλο συνεχίστηκε επί χρονια χωρίς κανείς να αντιδρά και ο κανονισμός που τα απγόρευε βγήκε το 2011, μετά από πολύμηνη μάχη που έδωσα αρχικά μόνος και μετά με τον Ρίτσαρντ Ζέμπερ στο ευρωκοινοβούλιο. Για να διευκολύνω όμως το χιούμορ σας θα παραθέσω την σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στον κανονισμό που απέκλεισε α CDM από το ευρωπαΪκό σύστημα ρύπων. Ενέργειες της Επιτροπής από το 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010, καμμία που να γνωρίζω. Πρώτη δική ερώτηση δική μου τον ΙΟύλιο του 2010 και ακολουθούν με πρωτοβουλία μου και βέβαια συμμετοχή μου άλλες τέσσερις ερωτήσεις στην Επιτροπή, μία κλειστή ακρόαση ειδικών, μια σειρά συναντήσεων με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, μία προφορική ερώτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μια ανοιχτή διαβούλευση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκα τότε. Τελικό αποτέλεσμα έκδοσή του σχετικού κανονισμού στις αρχές του 2011. Παραθέτω την πρώτη ερώτηση και μετά δύο μόνο δελτία που συνοψίζουν την υπόθεση. Αν θέλετε όμως μπορώ να επισυνάψω το σύνολο του υλικού και των παρεμβάσεων και στη συνέχεια να ζητήσω να μου αναφέρετε παρεμβάσεις άλλων πολιτικών προσώπων και οργανώσεων για το θέμα την επίμαχη περίοδο. Ελληνικών ή ευρωπαϊκών. Και να μου επισυνάψετε επίσης τις δικές σας παρεμβάσεις για τ ο θέμα, πριν κρίνετε με θυμηδία την προσπάθεια των άλλων.
  Ερώτηση Θ. Σκυλακάκη
  Θέμα: Αποτυχία των διεθνών αντισταθμίσεων στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ
  Εκτιμάται ότι το 84,3 % του συνόλου των πιστοποιημένων μειώσεων εκπομπών (CER) που εκχωρήθηκαν το 2009 προερχόταν από έργα υδροφθοράνθρακα (HFC) και υποξειδίου του αζώτου (N20) (τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Διεθνείς αντισταθμίσεις στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ» που διοργανώθηκε από τις GLOBE, CDM Watch, EIA και Sandbag στις 14 Ιουλίου 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής). Εκτιμάται επίσης ότι η καταστροφή του HFC-23 μπορεί να πραγματοποιηθεί με κόστος μόλις 0,17 ευρώ ανά τόνο ισοδύναμου CO2 [Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος και Επιτροπή τεχνολογικής και οικονομικής αξιολόγησης, Special Report on Safeguarding the Ozone Layer and the Global Climate System: Issues Related to Hydrofluorocarbons and Perfluocarbons (Ειδική έκθεση σχετικά με την προστασία της στιβάδας του όζοντος και του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος: Ζητήματα που σχετίζονται με τους υδροφθοράνθρακες και τους υπερφθοράνθρακες), 2005]. Ωστόσο, όταν η καταστροφή αυτή γενικεύεται και πωλείται ως πιστοποιημένη μείωση εκπομπών (CER) στην αγορά του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, μπορεί εύκολα να πωληθεί προς 12 ευρώ, δηλαδή περίπου 70 φορές περισσότερο από ό,τι κοστίζει η καταστροφή του αερίου.
  Αυτό σημαίνει ότι ο ευρωπαίος καταναλωτής –ο οποίος χρηματοδοτεί τον μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης (CDM) μέσω της καταβολής πληρωμών για υπηρεσίες και προϊόντα που παράγουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου– πληρώνει μέσω του συστήματος αυτού 12 ευρώ για κάτι που αξίζει 0,17 ευρώ!
  Προκειμένου να επωφεληθεί από τα έκτακτα κέρδη που δημιουργούνται με τον τρόπο αυτόν στην Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει εισφορά 65 % σε όλες τις πιστοποιημένες μειώσεις εκπομπών HFC-23. Τα έργα του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης συνεπάγονται περίπου 55 εκατομμύρια πιστοποιημένων μειώσεων εκπομπών, δημιουργώντας έτσι έσοδα 536 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
  Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
  1. ένας τόνος HCFC-22 θα παραγάγει περίπου 0,03 τόνους HFC-23 και ότι το HCFC-22 αποτελεί ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται σε βάρος των εναλλακτικών τεχνολογιών,
  2. τα κέρδη που θα προκύψουν από τα έργα για το HFC-23 έχουν ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή φθηνού HCFC-22, υπονομεύοντας τις προσπάθειες στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τη σταδιακή κατάργηση των HCFC,
  3. το 2007, ένα μόνο εργοστάσιο στην Ινδία (Gujarat Fluorochemicals) είχε έσοδα από τον μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης 66 εκατομμύρια ευρώ από 6,5 εκατομμύρια πιστοποιημένες μειώσεις εκπομπών – που αρκούν για την καταστροφή όλου του HFC-23 που παράγεται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο,
  ποια είναι η θέση της Επιτροπής σχετικά με αυτήν τη χονδροειδή κατάχρηση των χρημάτων των ευρωπαίων καταναλωτών;
  Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για να σταματήσει αμέσως αυτήν την επιβλαβή για το περιβάλλον και οικονομικά σκανδαλώδη πρακτική
  Απάντηση
  14 Οκτωβρίου 2010 Ε-6004/2010
  Απάντηση της κας Hedegaard εξ ονόματος της Επιτροπής
  Η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση ενός εσωτερικού συστήματος επιβολής ανώτατων ορίων και εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής, του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ (ΣΕΔΕ), που μας παρέχει τη δυνατότητα περιορισμού των εκπομπών με ελάχιστο κόστος. Το σύστημα αυτό επιτρέπει επίσης τη χρήση ορισμένων διεθνών πιστωτικών μορίων για τη συμμόρφωση. Στο ΣΕΔΕ της ΕΕ οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για διεθνή πιστωτικά μόρια που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης (ΜΚΑ). Ο ΜΚΑ ήταν μεν επιτυχής σε ορισμένα σημεία, έχει όμως επίσης προκαλέσει ορισμένες επικρίσεις, για παράδειγμα αναφορικά με την περιβαλλοντική ακεραιότητα ορισμένων έργων, καθώς και με τα θέματα κόστους-αποτελεσματικότητας που θίγονται στην ερώτηση.
  Επιδιώκουμε πλέον να προχωρήσουμε προς μια πιο προηγμένη αγορά ανθρακούχων εκπομπών. Η ΕΕ εργάζεται από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της για τη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης (MΚΑ) και την εισαγωγή νέων μηχανισμών της αγοράς που θα ανταμείβουν τις περισσότερο φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών, ενώ θα εξασφαλίζουν ότι οι προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα αναλαμβάνουν ολοένα περισσότερο ως ίδιες δράσεις τις μειώσεις που επιτυγχάνονται με εκπομπές χαμηλότερου κόστους.
  Η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια παρέχει επίσης ευελιξία στην ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της ως κορυφαία αγορά για διεθνή πιστωτικά μόρια. Η αναθεωρημένη οδηγία για το ΣΕΔΕ προβλέπει ότι, από τον Ιανουάριο του 2013, θα υπάρχει δυνατότητα επιβολής περιορισμών ενωσιακής κλίμακας ως προς το είδος των πιστωτικών μορίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμμόρφωση με το ΣΕΔΕ της ΕΕ.
  Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της επιρροής της ΕΕ στις εν εξελίξει διεθνείς διαπραγματεύσεις και στο σαφέστερο προσδιορισμό, προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας, των πιστωτικών μορίων που θα γίνονται δεκτά στο ΣΕΔΕ της ΕΕ μετά το 2012. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καταρτίζει πρόταση για ένα μέτρο σχετικά με την εισαγωγή περαιτέρω ποιοτικών περιορισμών στη χρήση πιστωτικών μορίων από έργα που αφορούν τα βιομηχανικά αέρια, στο ΣΕΔΕ της ΕΕ μετά το 2012. Επί του παρόντος πραγματοποιείται αξιολόγηση των συνεπειών για να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που θίγονται στην ερώτηση, καθώς και για να καθοριστεί ο βέλτιστος σχεδιασμός των εν λόγω περιορισμών.
  Προβλέπεται σύντομα να διατυπωθεί πρόταση, η ταχεία έγκριση της οποίας θα είναι σημαντική ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα για την αγορά
  Ψηφίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που απαγορεύει την εμπορία του αερίου HFC-23 (21/01/2011)
  Παρασκευή, 21 Ιανουάριος 2011 23:22
  Ψηφίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που απαγορεύει την εμπορία του αερίου HFC-23 δικαιώνοντας πρωτοβουλίες που ξεκίνησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
  21 Ιανουαρίου 2011
  Ψηφίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 2011 ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που αφορά στην απαγόρευση της εμπορίας δικαιωμάτων που προέρχονται από την καταστροφή του αερίου HFC-23 ([1]) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ρύπων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση αυτών των δικαιωμάτων θα μπορούν να το κάνουν μόνο μέχρι τις 30 Απριλίου 2013 (χρονικό διάστημα προσαρμογής σε σχέση με συμβόλαια που ήδη έχουν συνάψει) και όχι μετά.
  Πρόκειται για ένα θέμα
  που αρχικά ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρου Σκυλακάκη.
  Έτσι, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2010, μετά από πέντε ερωτήσεις στην Επιτροπή, μία κλειστή ακρόαση ειδικών, μια σειρά συναντήσεων με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, μία προφορική ερώτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μια ανοιχτή διαβούλευση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η προσπάθεια του έλληνα ευρωβουλευτή τελικά δικαιώθηκε με την έγκριση του σχετικού Κανονισμού.
  Την ικανοποίησή της για την ψήφιση του Κανονισμού αυτού εξέφρασε με δήλωσή της η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα κα Connie Hedegaard.
  Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε:
  «Οι ευρωπαίοι (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες) καταναλωτές θα σταματήσουν να πληρώνουν 1 με 1,5 δις ευρώ το χρόνο, για μια διαδικασία καύσης ενός αερίου, που κόστιζε στις μεγάλες βιομηχανίες που το παρήγαγαν μόλις 15 με 25 εκ ευρώ. Τίθεται έτσι τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αφέθηκαν με νομότυπο τρόπο να εξελιχθούν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής κα Connie Hedegaard, που με πολιτικό θάρρος, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα χειρίστηκε το θέμα αυτό και τους συναδέλφους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και των άλλων ομάδων, που στήριξαν την δύσκολη αυτή προσπάθεια. Τώρα είναι χρέος μας να αναζητήσουμε τα αίτια για τα οποία συνέβη αυτό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα υπάρξει παρόμοια σπατάλη».
  ——————————————————————————–
  [1] Το HFC-23 είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής ψυκτικού αερίου HCFC-22 και έχει τεράστια επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Το αέριο παράγεται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες (έχει απαγορευτεί στην ΕΕ) και εκεί καταστρέφεται με αποτέφρωση. Στο κόστος της διαδικασίας καταστροφής συμβάλουν και οι χώρες της ΕΕ (ως αντιστάθμισμα στους ρύπους που παράγουν) μέσω του ισχύοντος μέχρι σήμερα συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων Πιστοποιημένης Μείωσης Εκπομπών “CER” στο οποίο συμμετέχουν και επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ για την Ελλάδα), ως μέτρο του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (Clear Development Mechanism) που προβλέπεται από τη Σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC).
  “Ο περιβαλλοντολόγος ευρωβουλευτής που αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές πλήρωναν 70 φορές περισσότερο από το πραγματικό κόστος της καταστροφής του αερίου HFC-23″
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
  Η βελγική ιστοσελίδα hydrocarbons21.com δημοσιεύει εκτενή παρουσίαση της ομιλίας που πραγματοποίησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Διεθνές Συνέδριο ATMOsphre Europe 2011. Η ομιλία του, με θέμα “Cost-efficient policy for the atmosphere”, αφορούσε τη μείωση των ανθρωπογενών κλιματικών αερίων πέραν του CO2. Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:
  “Ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης, “ένας περιβαλλοντολόγος με αριθμομηχανή”, είναι ένας εκ των δύο εισηγητών της πρότασης ψηφίσματος σχετικά με μια συνολική προσέγγιση στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων πλην του CO2 που αφορούν το κλίμα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο 2011, στο Στρασβούργο. Το ενδιαφέρον του Θ. Σκυλακάκη για τις εκπομπές αυτές ξεκίνησε όταν ανακάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν ήδη πληρώσει μέσω του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism) €1.5 δις για την καταστροφή του αερίου HFC-23 (σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία), δηλαδή 70 φορές πάνω από το πραγματικό κόστος, δημιουργώντας έτσι αδικαιολόγητα κέρδη για μερικές εταιρείες (το HFC23 είναι ένα αέριο που χρησιμοποιείται στα ψυκτικά μηχανήματα και έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη)”
  Αναλυτικά, η ιστοσελίδα hydrocarbons21.com σημειώνει:
  Precautionary principle favours natural refrigerants,
  MEP tells ATMOsphere Europe 2011 participants
  The precautionary principle favours natural refrigerants because they have been around for a very long time. This was part of the concluding remarks of a dinner speech at ATMOsphere Europe 2011 by Theodoros Skylakakis, Member of the European Parliament (MEP) and author of a recently adopted Motion for a Resolution calling the EU to step up action on addressing HFC and other non-CO2 emissions.
  First day presentations at ATMOsphere Europe 2011 – the interactive workshop and conference on natural refrigerants – covered market trends, technology case studies and from the policy side the current EU F-Gas Regulation and its imminent revision, as well as experiences and lessons to be learnt from Member States with more stringent f-gas policies.
  Internalising environmental cost and applying the precautionary principle
  A dinner speech on 11 October 2011 to 160 event participants by Member of the European Parliament (MEP) Theodoros Skylakakis concluded the first day by highlighting that currently in Europe there is no policy in place that internalises the environmental cost of refrigerants, and that a level playing field is lacking that would allow for a fair evaluation of natural refrigerants and HFCs. “I don’t care what kind of refrigerants we use as long as we have managed to internalise their environmental cost. However, this is not the case between HFCs and natural refrigerants. We don’t yet have a policy in Europe that treats fairly natural refrigerants and the situation is even worse if one looks at the international scene”, stated the MEP.
  Other aspects necessitating consideration by policy makers include the innovation curve and most notably the precautionary principle, which both favour natural refrigerants. “[On] the innovation curve… we know that these products have not yet climbed to the most advantageous part of the curve, due to unfair competition – if we calculate the environmental cost – from HFCs and other environmentally harmful refrigerants. The precautionary principle favours them because natural refrigerants have been around for a very long time and they don’t carry the danger of an outlier event, which is not the case for new untested chemicals”.
  Non-CO2 greenhouse gases moving up the EU agenda
  The dinner speech gave a clear signal that greenhouse gases other than CO2 are moving up the EU political agenda. And this is not only within the sphere of the European Commission, which recently published a report recognising the shortcomings of its current F-Gas Regulation and the need for further action that will facilitate a transition to HFC-free solutions, but also within the European Parliament that is now putting increasing pressure on the EU executive to draw up legislative measures that will allow the EU to decrease HFC emissions in the long term rather than merely stabilise these at today’s levels.
  “It was not a mistake to start with CO2 and to focus the European and international policies primarily on long term reduction in CO2 emissions […]”, Skylakakis noted. “However, we now need a comprehensive European climate policy which can benefit from considering all sources of warming and all mitigation options; so in addition to considering CO2 emission reductions, we should place emphasis on strategies that can produce the fastest climate response”. Fast-action regulatory strategies to phase down production and consumption of HFCs can begin within 2-3 years and be substantially implemented within 5–10 years, producing the desired climate response within decades or sooner, at a public price much lower than the EU ETS carbon price.”
  The recently adopted motion for a resolution on non-CO2 emissions
  In mid September, the European Parliament adopted with a great majority a motion for a resolution on “A comprehensive approach to non-CO2 climate-relevant anthropogenic emissions”, which notes that:
  domestic action on fluorinated gases in the shape of the F-Gas Regulation has fallen far short of expectations and that failure to address its shortcomings will weaken considerably the EU’s UNFCCC negotiating position;
  the Commission must come forward with a revision of F-gas regulations …
  the European Union must strongly support action on HFCs under the Montreal Protocol as a prime example of a non-market-based approach to reducing greenhouse gas emissions at COP-17 in Durban;
  “An environmentalist with a calculator”, Mr Skylakakis is one of the two authors of the motion for a resolution. He first got interested in non-CO2 emissions after finding out that European consumers have already paid through the Clean Development Mechanism €1.5bn to destroy HFC-23 at 70 times the actual cost, thus creating huge windfall profits for a handful of companies.
  Υπολογισμοί για τις εκλυόμενες ποσότητες CO2 από τον τομέα Ηλεκτροπαραγωγής για το έτος 2013
  Στοιχεία Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ (2012)
  Ανάλυση Καθαρής Παραγωγής (MWh) Επομπές CO2 (tn)
  Λιγνιτική 27.554.916 41.332.374
  Πετρελαϊκή ΕΣΜΗΕ 78.030 60.083
  Πετρελαϊκή ΜΔΝ 4.755.579 3.661.796
  Φυσικού Αερίου 14.135.934 7.774.764
  ΣΥΝΟΛΟ 46.524.459 52.829.017
  Σενάρια Εξέλιξης της Τιμής βάσει της Έκθ. Επιπτ. της Ε.Ε.
  24/1/2013 Backloading 1 Backloading 2 Backloading 3
  Τιμή CO2 (€/tn) 4,58 13 10 6
  Έσοδα Ελληνικού Δημοσίου από δημοπράτηση CO2 (€) 153.134.590 208.275.302 207.705.379 162.618.114
  Κόστος για την αγορά του συνόλου της απαιτούμενης ποσότητας CO2 για Η/Π (€) 241.956.896 686.777.216 528.290.166 316.974.100
  Διαφορά σε επίπεδο χώρας (€) -88.822.306 -478.501.914 -320.584.788 -154.355.986
  ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
  Τιμή CO2 (€/tn) 8 5 1
  Έσοδα Ελληνικού Δημοσίου από δημοπράτηση CO2 (€) 55.140.712 54.570.789 9.483.524
  Κόστος για την αγορά του συνόλου της απαιτούμενης ποσότητας CO2 για Η/Π (€) 444.820.320 286.333.270 75.017.204
  Διαφορά σε επίπεδο χώρας (€) -389.679.608 -231.762.481 -65.533.680
  ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
  Τιμή CO2 (€/tn) 183,8% 118,3% 31,0%
  Έσοδα Ελληνικού Δημοσίου από δημοπράτηση CO2 (€) 36,0% 35,6% 6,2%
  Κόστος για την αγορά του συνόλου της απαιτούμενης ποσότητας CO2 για Η/Π (€) 183,8% 118,3% 31,0%
  Διαφορά σε επίπεδο χώρας (€) 438,7% 260,9% 73,8%
 5. Τάσος Κρομμύδας
  Κε Σκυλακάκη
  1. Αν η “γκάφα” είναι της κυβέρνησης και όχι δική σας, απλά κάνει τη συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα…
  1.1 Βλέπω πως το ΥΠΕΚΑ μιλά για “Κόστος για την αγορά του συνόλου της απαιτούμενης ποσότητας CO2 για Η/Π” (ηλεκτροπαραγωγή), εσείς όμως αναφέρεστε για το “ισοζύγιο” της χώρας.
  Αν σας ενδιαφέρει για τη συζήτηση αυτή το ισοζύγιο της χώρας, αντιλαμβάνεστε τουλάχιστον τώρα ότι με το backloading θα βελτιωνόταν το ισοζύγιο καθώς η συνολική εθνική περίσσεια δικαιωμάτων θα πουλιόταν σε υψηλότερη τιμή;
  1.2 Το ΥΠΕΚΑ βλέπω πως όντως κοιτά μόνο τα στοιχεία για το 2013 αποκρύπτοντας ή μη αντιλαμβανόμενο πως backloading σημαίνει ακριβώς πως κάποια δικαιώματα γίνονται backloaded αργότερα στην περίοδο μέχρι το 2020.
  Εσείς αντιλαμβάνεστε τώρα πόσο λάθος και παραπλανητικό είναι το να κοιτά κανείς μόνο το 2013 όταν ακριβώς το μόνο που συζητάμε είναι η μεταφορά μέρους δικαιωμάτων σε επόμενες χρονιές;
  1.3 Ευρωβουλευτές αποδεδειγμένης αξίας και ανεξαρτησίας όπως εσείς θα περίμενα να εξετάζουν σε μεγαλύτερο βάθος τόσο κρίσιμα ζητήματα και να μην εξαρτούν την ψήφο τους από ανεπίσημα/ιδιωτικά “ενημερωτικά” σημειώματα των Υπουργείων προς τους ευρωβουλευτές.
  2. Να σας δώσω λοιπόν κι εγώ συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας για την απαγόρευση της δυνατότητας χρήσης πιστωτικών μορίων από έργα HFC-23 στο ΕΣΕΔΕ.
  2.1 Δεν μπορείτε όμως να λέτε “τί έκαναν οι οικολόγοι” όταν κατήγγειλαν ακριβώς αυτό το ζήτημα χρόνια πριν το αντιληφθείτε εσείς.
  Δείτε εντελώς ενδεικτικά την αναλυτική αναφορά για το θέμα στην τοποθέτηση του WWF από τον Ιούνιο 2008 ενόψει του Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ:http://awsassets.panda.org/downloads/cdm.pdf
  2.2 Δεν απαξιώνω την παρέμβασή σας στην Κομισιόν και επαναλαμβάνω τα συγχαρητήριά μου.
  Επιτρέψτε μου όμως να ισχυρίζομαι πως η Κομισιόν σχεδίαζε ούτως ή άλλως τη σχετική απαγόρευση.
  Ακόμα και το πιο βραδυκίνητο, συντηρητικό και σιβυλλικό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος δήλωνε στις 21.10.2009 πως “other incentives for HFC-23 destruction should be
  found”. http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st14790.en09.pdf
  2.3 Εξακολουθώ πάντως να μην καταλαβαίνω την αιτία της διαφορετικής σας στάσης τότε και τώρα:
  * Τότε, ένα λάθος σχεδιασμού του ΕΣΕΔΕ, δηλ η δυνατότητα εισαγωγής πιστωτικών μορίων με ελάχιστο κόστος παραγωγής από έργα αμφίβολης περιβαλλοντικής ακεραιότητας, έριχνε τεχνητά την τιμή του δικαιώματος. Σωστά το καταγγείλατε και αναιρέθηκε αυτή η παράμετρος που πίεζε τις τιμές προς τα κάτω.
  * Τώρα, ένα λάθος σχεδιασμού του ΕΣΕΔΕ, δηλ η γενναιόδωρη κατανομή δικαιωμάτων και η απουσία δυνατότητας προσαρμογής υπό τις εξελίξεις της 5-ετούς κρίσης και της ανάπτυξης των ΑΠΕ, οδήγησε σε περίσσεια δικαιωμάτων ρίχνοντας την τιμή τους υπονομεύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα του μηχανισμού. Αυτή τη φορά όμως αρνηθήκατε ακόμα και τη δειλή πρόταση της Κομισιόν για διόρθωση του προβλήματος.
  Περισσότερα για το θέμα:
  * Ανακοίνωση των Πράσινων στο ΕΚ http://www.greens-efa.eu/eu-emissions-trading-9598.html
  * Οδηγός των Πράσινων για το ΕΣΕΔΕ http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/Publications/ETS_Web.pdf
  * Έκθεση για την ενίσχυση του ΕΣΕΔΕ από το Sandbaghttp://www.sandbag.org.uk/site_media/pdfs/reports/Sandbag_consultation_response_on_structural_reforms_v.2.pdf
  * Η Έκθεση των WWF και Sandbag για τα υπερκέρδη των βιομηχανιών στην Ελλάδα από τα πλεονάζοντα δικαιώματαhttp://www.wwf.gr/images/pdfs/ETS_February2013.pdf
 6. Σκυλακάκης
  Σε ό,τι αφορά το backloading η δική μου αντίρρηση δεν αφορά την ανάγη να αλλάξει το ets, αφορά το ποιός το πληρώνει. Κάντε το λογαριασμό. Πόσα χρήματα θα βγουν από την οικονομία αν γίνει το backloading. Κάντε τον υπολογισμό μέχρι το 2018 και πείτε μου; Και μετά βαλτε τον πολλαπλασιαστή της οικονομίας και δείτε την πρόσθετη ύφεση που θα δημιουργηθεί και τα έσοδα που θα χάσει το δημόσιο. Μετά να δούμε τι θα κερδίσει λόγω αύξησης της τιμής και να κάνουμε τον τελικό λογαριασμό. Δεν είναι ιδεολογικό θέμα για μένα είναι πρακτικό και αφορά χιιάδες ανθρώπους που θα χάσουν τις δουλειές τους. Είμαι πρόθυμος να κάνουμε την συζήτηση καλοπραίρετα όπως προσπαθώ συνήθως να συζητώ με ανθρώπους που κάνουν σοβαρό διάλογο.
  Σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη δεν θα είχα καμία αντίρρηση να βρούμε τρόπο να τα σταματήσουμε αλλά όχι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Εμείς λόγω ύφεσης έχουμε δώσει και με το παραπάνω σ’ αυτή την φάση. Ας βάλουν οι Γερμανοί (που ήταν έτοιμοι να δώσουν κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία τους, όπως έχουν οι εγγλέζοι ελάχιστη εθνική τιμή άνθρακα.
  Για το θέμα των HFC δεν έχω δει κανένα έγγραφο πριν την ερώτησή μου (Ιούλιος 2010) από πλευράς επιτροπής που να δείχνει σοβαρή βούληση να κάνει κάτι. Το θέμα ήταν γνωστό όχι από το 2008, όπως γράφετε αλλά από το 2006, όπου είχαν κάνει οι Νew York Times αν θυμάμαι σχετικό δημοσίευμα. Δεν έκανε τίποτε. Όσο για το Συμβούλιο σας θυμίζω ότι τελειώνουν την σχετική ανακοίνωση που ου στείλατε με τη φράση “existing CDM projects should be honoured”. Το αντίθετο από αυτό που ζήτησα και τελικά πετύχαμε το 2011. Ο λόγος είναι απλός. Το Συμβούλιο έψαχνε λύση όχι για τα πρότζεκτ εκείνα που κάλυπτε τοπρόγραμμα αλλά για τα νέα εργοστάσια που έφτιαξαν οι κινέζοι όταν πήραν χαμπάρι ότι με αυτά έκοβαν χρήμα, τα οποία ο ΟΗΕ απέκλεισε από το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να πληρώνουμε δις και να μην υπάρχει αποτέλεσμα, αφού οι κινέζοι στα νέα εργοστάσια που δεν δέχθηκε οΟΗΕ να περιληφθούν δεν έκαιγαν το hfc και το άφηναν να εκλύεται στην ατμόσφαιρα (και τώρα νομίζω το ίδιο κάνουν). Από εκεί και πέρα η WWF ο ήξερε από το 2008; Τι έκανε λοιπόν; Πόσες ερωτήσεις έκαναν οι πράσινοι ευρωβουελυτές; Πόσες συνεντεύξεις τύπου; Πόσες ακροάσεις; Πότε μίλησαν στην Επιτροπή περιβάλλοντος για αυτό; Εγώ το έμαθα από την sandbag τον Ιούλιο του 2010 και δείτε τι έκανα και σε κόμμα κάθε άλλο παρά πράσινο (στο οποιο τότε ανήκα).
  Και το έκανα χωρίς να έχω ψηφοφόρους που ενδιαφέρονταν. Αναρωτιέμαι αν κατάλαβαν πάνω απο 100 άνθρωποι τι έγινε στην Ελλάδα. Δεν το λέω ως παράπονο. Το ήξερα ότι έτσι είχε το θέμα. Όμως δεν είναι σωστό να δέχομαι και απαξία ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι έδωσα τη μάχη αυτή. Ρωτήστε τοιυς συνεδέλφους μου όλων των αποχρώσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Με αντιμετώπιζαν σαν τον κύριο με την μονομανία για τα hfc και για αυτό και όλοι θεώρησαν σωστό να είμαι άλλωστε στη συνέχεια από τους βασικούς συντάκτες στο ψήφισμα για τα άλλα πλην CO2 αέρια.

  Αν υπάρξει συνέχεια, εδώ: oikolopaidia.gr/backloading_fail/