Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Προδιαγραφές για το τι και πως καίμε και επιδότηση της εξοικονόμησης και αλλαγής τεχνολογίας

από ΤΑ ΝΕΑ
του Φίλιππου Δραγούμη*

Αυτό που γίνεται σήμερα, με την αιθαλομίχλη και την παράνομη υλοτόμηση των δασών, που θα ονόμαζα επιστροφή στον πρωτογονισμό, είναι μια μικρή πρόγευση ενός πολύ χειρότερου μέλλοντος που θα έρθει αν δεν μάθουμε επιτέλους από την εμπειρία. 
Το θέμα δεν είναι να επιστρέψουμε στο φτηνό πετρέλαιο διότι από το σημερινό αδιέξοδο απλώς θα επιστρέψουμε πάλι στο προηγούμενο αδιέξοδο. 
Αν δεν δούμε σωστά και στα σοβαρά την ενεργειακή εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι βέβαιο πως σύντομα ούτε δάση να καίμε θα έχουμε πλέον, ούτε πετρέλαιο να εισάγουμε θα μπορούμε. Αν αλλάξουμε όμως πρακτικές, το κέρδος μπορεί να είναι μεγάλο. 
Τεχνολογία υπάρχει, γιατί όμως πάμε πίσω στην εποχή των σπηλαίων; Μοιάζει στη χώρα μας να είμαστε πάντα απροετοίμαστοι για αυτά που είναι απολύτως προβλέψιμα. Όσοι υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν του φθηνού πετρελαίου, οδηγούν λανθασμένα την κοινή γνώμη με τον ανέφικτο λαϊκισμό τους που απλώς θα μας καταστήσει ακόμη πιo απροετοίμαστους. Η σοβαρότητα είναι αυτή που λείπει από το πολιτικό σύστημα, σοβαρότητα και συναίσθηση ευθύνης. 
Τι να πω λοιπόν και για το ΥΠΕΚΑ, που έρχεται εκ των υστέρων, μην έχοντας κάνει τίποτε, μην έχοντας θέσει καν τις στοιχειώδης προδιαγραφές για το τι και πως καίμε, να πει πως τώρα θα τα διορθώσει όλα; Ζημιά ήδη έγινε κύριε υπουργέ , ενώ η δουλειά σας ήταν να την προλάβετε. 
Ποιο το νόημα να είστε υπουργός περιβάλλοντος, όταν διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο καίγοντας ό,τι νάναι και υλοτομώντας παράνομα τα δάση κι εσείς δεν υπερασπίζετε το ζήτημα του περιβάλλοντος για το οποίο είστε υπεύθυνος; 
Κι ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να το είχε προβλέψει κύριε Λιβιεράτε, πτυχία έχετε, άρα μάλλον δεν είστε βλαξ, άρα είστε είτε αδιάφορος είτε κακόβουλος. 

ΘΑ μείνετε στην ιστορία ως ο υπουργός που επί των ημερών του όχι μόνο χάθηκαν δάση, αλλά επέστρεψε και η ξεχασμένη αιθαλομίχλη...μας πήγατε πίσω δεκαετίες.