Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

OI ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

του Yan Dupas από την green european journal

Οι Γάλλοι Πράσινοι (Europe Ecologie Les Verts) είναι σε ένα κρίσιμο σημείο στην ιστορία τους: ποτέ δεν είχαν τέτοια εκπροσώπηση στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, όμως οι ευθύνες της διακυβέρνησης σε μια κρίση εκθέτουν διαφορές που υπάρχουν εδώ και καιρό στο κίνημά τους. Πώς μπορούν να συσπειρωθούν ως κόμμα γύρω από ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη, και τι μπορούν να μάθουν από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία;

Ο Ιαν Dupas μελετά επί του παρόντος νομικά και οικονομικά στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην Bruges, και προηγουμένως είχε μελετήσει την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτικές Επιστήμες στο Science Po, στην Γκρενόμπλ. Είναι ήδη ένας οικότροφος στο GEF και στις Ευρωπαϊκές Αντιπαραθέσεις.


Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Ούτε η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιουνίου, ούτε η δήλωση του Mario Draghi ότι η ΕΚΤ "θα κάνει ό, τι χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ, έχουν χαλαρώσει τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία.
Στη Γαλλία, το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο επιστρέφει στην εργασία. Τον Σεπτέμβριο οι γάλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν τελικά επί των λύσεων για την κρίση της Ευρωζώνης ("Σύμφωνο Σταθερότητας", "Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών", "Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση"), μετά από μια εξάμηνη προεκλογική εκστρατεία που άφησε θολές μερικές από τις θέσεις της νέας κυβέρνησης. Ειδικότερα, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εξακολουθεί να είναι ένα θέμα διαφωνίας στο πλαίσιο της νέας πλειοψηφίας - συμπεριλαμβανομένων και των Πρασίνων. Είναι ένα δίλημμα που οι άλλοι Πράσινοι στην ΕΕ αντιμετωπίζουν επίσης. Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να διατυπώσουν εναλλακτικές λύσεις για την Ευρώπη.

Χάρη στις μεγάλες ιδιαιτερότητες του γαλλικού εκλογικού συστήματος, οι γάλλοι Πράσινοι βρίσκονται μπροστά σε μια παράδοξη κατάσταση. Ενώ σημείωσαν μόλις 2,3% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Μάιο, μπορούν να υπολογίζουν σε δύο υπουργούς, μια 17μελή ομάδα στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου και 12 μέλη στην Άνω Βουλή. Έτσι, είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι έχουν μια ομάδα και στα δύο σώματα και υπουργούς την ίδια στιγμή. Εάν συνυπολογίσετε τους 16 ευρωβουλευτές, καθώς και τους Πράσινους συμβούλους σε πολλές τοπικές αρχές, οι Πράσινοι δεν είχαν μάλλον ποτέ, μια τέτοια θέση με επιρροή πριν. 
Αλλά για ποιο λόγο; 
Και με ποια περιθώρια ελιγμών;

Σχολιάζοντας την πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων François de Rugy παρατήρησε σημείωσε την «ανεξαρτησία του μυαλού, και την ελευθερία της συνείδησης και της ψήφου" των Πρασίνων βουλευτών. Ακουγόταν σαν μια υπόσχεση στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι θα έχουν σύντομα μπροστά τους μια εικόνα της πραγματικότητας. Τον Σεπτέμβριο, το γαλλικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει πάνω σε λύσεις για την κρίση στην Ευρωζώνη, αποτυπωμένες μέσα σε ένα συνεκτικό "Ευρωπαϊκό Πακέτο": την Ενοποίηση των Τραπεζών, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση, και τον Φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τη ρύθμιση των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών τομέων και την εξασφάλιση οικονομικής αλληλεγγύης. Το "Σύμφωνο Ανάπτυξης" που θα επανεκκινήσει ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία και την απασχόληση. Και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο για να εξασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά. 
Η υιοθέτηση αυτού του "ευρωπαϊκό πακέτου" είναι βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη πολιτική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε ...
μόλις στις 9 Αυγούστου ότι η θέσπιση του φορολογικού Συμφώνου δεν απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ανάγκαζε τον Πρόεδρο να πείσει τα δύο τρίτα των βουλευτών, πολύ πέρα ​​από τη δική του πλειοψηφία. 
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει να πείσει ένα πολύ διαιρεμένο Κοινοβούλιο σχετικά με την αναγκαιότητα της υιοθέτησης του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του "χρυσού κανόνα" που περιλαμβάνει. Η ψηφοφορία θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η ανεξαρτησία των Πρασίνων στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Η γαλλική αριστερά ιστορικά χωρισμένη στο θέμα της Ευρώπης
Με τη δημιουργία της Europe Ecologie - Les Verts (EELV) - ένα πολιτικό κίνημα που σχηματίστηκε μετά τις ευρωεκλογές του 2009 και συνέδεσε το πρώην κόμμα των Πρασίνων (Les Verts) με προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, όπως η δικαστής με έργο στην καταπολέμηση της διαφθοράς Eva Joly ή ο αγρότης ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ - οι Πράσινοι είναι το μόνο γαλλικό πολιτικό κίνημα που κατάφερε να συμβιβάσει τις δύο πλευρές στην συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη του 2005. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση των δύο πλευρών: ο νέος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι σίγουρα υπέρ της Ευρώπης, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχαν συμμετάσχει στην εκστρατεία εναντίον της Συνταγματικής Συνθήκης το 2005. Φυσικά αυτό είναι τελείως συμβολικό, αφού η πολιτική όσον αφορά την ΕΕ βρίσκεται στα χέρια του Γάλλου Προέδρου. Αλλά εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να στοχεύει στη νίκη με υποστήριξη από το ήμισυ των Γάλλων πολιτών που παραμένουν απογοητευμένοι μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας που τελικά υιοθετήθηκε από το Γαλλικό Κοινοβούλιο το 2008, με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών βουλευτών.

Η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Φεβρουάριο του 2012 είναι μια ακόμη απόδειξη της διαχωρισμένης Αριστεράς. Τον Δεκέμβριο του 2011, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν επί της αρχής ότι μόνο τα κράτη μέλη που είχαν επικυρώσει τη Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ESM. 
Εξ αιτίας αυτού οι βουλευτές των Σοσιαλιστών απείχαν από την ψηφοφορία για το ESM, καταγγέλλοντας αυτήν την συσχέτιση ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την λιτότητα. Αυτή η "ελάχιστου κοινού παρονομαστή" δήλωση ήταν στην πραγματικότητα η μόνη ικανή να ευχαριστήσει τις διαφορετικές τάσεις μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. 
Όσο για τους Πράσινους (με την εξαίρεση των γερουσιαστών André Gattolin και Leila Aichi), ψήφισαν κατά της ESM, μαζί με το ριζοσπαστικό τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και το Front de Gauche (το οποίο περιλαμβάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα και εκείνους που έφυγαν από το Σοσιαλιστική Κόμμα μετά την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας), αλλά και τους υπερασπιστές της "Ευρώπης των Εθνών" (MPF και Debout la République). Οι Πράσινοι βουλευτές Daniel Cohn-Bendit και Jean-Paul Besset, καθώς και οι Πράσινοι οικονομολόγοι  Alain Lipietz, Yann Moulier-Boutang και Σαχίν Vallée, επέκριναν έντονα την ψήφο των Γάλλων Πρασίνων, που πήγε ενάντια στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και της ομάδας των Πρασίνων / EFA  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η γαλλική Αριστερά αρνούμενη να δημιουργήσει ένα μέσο για τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ευρωζώνης,  κατέστρεψε τις προσπάθειες των σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια για ένα τέτοιο όργανο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευθύνη ή αλληλεγγύη: πρέπει πραγματικά να επιλέξουμε;
Δυστυχώς, αυτή η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί κατά τη διάρκεια τόσο της Προεδρικής όσο και της κοινοβουλευτικές εκλογικής καμπάνιας. Αν και τρεις υποψήφιοι προέρχονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Eva Joly, Jean-Luc Mélenchon και Marine Le Pen), η ΕΕ δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Ο François Hollande υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευθεί τη Δημοσιονομικό Σύμφωνο και να προσθέσει μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο 28-29 Ιουνίου, αυτός πράγματι πέτυχε να υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες  ένα "Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση", το οποίο συνίσταται στην αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο να εγκαινιαστεί ένα πειραματικό στάδιο για "ομόλογα έργων" για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, και στην ανακατανομή των κονδυλίων της ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στο να επιτραπεί η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τον Νικολά Σαρκοζί, αυτός υπερασπίστηκε τη διαχείρισή του  στην κρίση και υποστήριξε μια πιο προστατευτική Ευρώπη, τόσο σε οικονομικό επίπεδο (Δράση για την Ευρωπαϊκή Αγορά) όσο και σε σχέση με τη μετανάστευση (αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν).  Ο υποψήφιος της ριζοσπαστική αριστεράς Jean-Luc Mélenchon έκφρασε την αντίθεσή του με τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, και κατάφερε να δώσει νέα (λαϊκίστικη) ανάσα στους υπερασπιστές μιας κοινωνικής Ευρώπης εμπνευσμένης από το γαλλικό μοντέλο, κατά της λεγόμενης νεοφιλελεύθερη Ευρώπης που διέπεται από τους κανόνες της χρηματοπιστωτικής αγοράς . 
Όσο για τους Πράσινους, η ήττα τους έχει ήδη αναλυθεί στην Πράσινη Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση, από τον Erwan Lecoeur. Η "μαγική σφαίρα" του EE-LV (η σύνδεση των Πρασίνων με την κοινωνία των πολιτών) που ενσαρκώθηκε από την Eva Joly, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Κατά κάποιο τρόπο, η ίδια επικρίθηκε ως "πολύ ευρωπαία". Αμφισβητήθηκε σκωπτικά η "Γαλλικότητά" της από τους αντιπάλους της λόγω της νορβηγικής προφορά της, ενώ μερικοί από τους Πράσινους αμφισβήτησαν οι ίδιοι τις ικανότητες της. Έτσι στο τέλος της ημέρας, η Eva Joly δεν είχε καταφέρει να περάσει το μήνυμά της.

Κάποιοι θα πουν (και θα ήταν λάθος) ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αλλά στην εποχή μιας ιστορικής ευρωπαϊκής κρίσης, δεν θα έπρεπε το πιο ομοσπονδιακό κόμμα να πάρει μια σαφή θέση; 
Αντί να αντιτίθεται στον ΕΜΣ, δεν θα έπρεπε οι γάλλοι Πράσινοι  να αγωνιστούν για αυτό το πρώτο βήμα προς μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, αρνούμενοι την ίδια στιγμή τα οικονομικά αναποτελεσματικά, μέτρα λιτότητας; 
Τι γίνεται με τις εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και η Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; 
Φυσικά πάντοτε τα πολιτικά μηνύματα είναι υπεραπλουστευμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.Τώρα, όμως, το γαλλικό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει πλήρη συζήτηση σχετικά με λύσεις για την κρίση της Ευρωζώνης. 
Οι Πράσινοι θα πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία να αντιταχθούν με σαφήνεια στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα για την οικονομική αλληλεγγύη στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Η συζήτηση για το "χρυσό κανόνα" πρέπει να είναι η ευκαιρία για τους Πράσινους να διεκδικήσουν την ανάγκη συνδυασμού της οικονομικής ευθύνης (οι μελλοντικές γενιές δεν θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος μας) με την ανάγκη για επενδύσεις για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. 
Κατά την ψηφοφορία για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, οι Πράσινοι πρέπει να υποστηρίξουν μια νέα ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, με βάση τις λύσεις που προτείνονται από τον ευρωβουλευτή Pascal Canfin πριν γίνει Γάλλος Υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τον φόρο αυτό θα διατεθεί σε έναν αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό  Προϋπολογισμό, με δικούς του πόρους και με σαφή στόχο να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας . 
Όλες αυτές οι συζητήσεις ιστορικά εισήχθηκαν και προωθήθηκαν από τους Πράσινους, στη Γαλλία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, η λεγόμενη "κυβερνητική αλληλεγγύη" δεν θα πρέπει να περιορίζει τους Πράσινους στα θέματα αυτά. Μάλλον το αντίθετο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να τα τοποθετήσουν στην πολιτική ατζέντα.

Διοικώντας με ευθύνη ή αντικρούοντας με ανεξαρτησία: μια γαλλο-γερμανική συζήτηση για τους Πράσινους
Την δύναμη ακολουθεί ο έλεγχος, και η πίεση στους γάλλους Πράσινους είναι να αποδείξουν την ικανότητά τους στην κυβέρνηση (Copyright, Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα)

"Με την μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη", είπε ο Βολταίρος. Οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν περισσότερη εμπειρία σε αυτό το θέμα από τους Γάλλους. 
Ωστόσο, είναι πιο επιτακτική από ποτέ μια πολιτική εναλλακτική λύση στην Ευρώπη για να αντιταχθεί στα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις στις κοινωνίες μας. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι αυτές που προέβαλε το κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά δεν είναι επαρκώς εκφρασμένες στις εθνικές πολιτικές συζητήσεις. 
Η συζήτηση στο εσωτερικό των Γερμανών Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στο 24 Ιουνίου 2012 σχετικά με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Αν και οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν υιοθετήσει τελικά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ήταν αντίθετη σε αυτό με μια μεγάλη μειονότητα, αποκαλύπτοντας εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των Γερμανών Πρασίνων στο δρόμο προς τα εμπρός, για να ξεκινήσει η δυναμική για μια πολιτική εναλλακτική λύση στην Ευρώπη. 
Η ομιλία που απεύθυνε η Συμπρόεδρος της EGP Monica Frassoni εξηγεί αρκετά καλά τα ζητήματα που διακυβεύονται. Στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία, οι Πράσινοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα που έχουμε ως γνωστό εδώ και χρόνια: να κυβερνήσουμ με υπευθυνότητα, προκειμένου να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας, ή να διατηρήσουμε την ελευθερία μας να κάνουμε κριτική και να αναπτύξουμε νέες προτάσεις για τη συμμετοχή της Ευρώπης στην οικολογική μετάβαση και προς περισσότερο φεντεραλισμό. 
Οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν τελικά αποφασίσει (με οριακή πλειοψηφία) να εγκρίνουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η οποία θεωρείται ως αναγκαία από την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Το έχουν κάνει στο πλαίσιο μιας μόνιμης εκστρατείας εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013, και αφού εξασφάλισαν την υιοθέτηση του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ως αντιστάθμισμα. Στη Γαλλία, η EE-LV έδωσε επίσημα την υποστήριξή της προς τον François Hollande στο δεύτερο γύρο των εκλογών για να θέσει τέρμα στην "λιτότητα με οποιοδήποτε κόστος" και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη. Και οι γερμανοί και οι γάλλοι Πράσινοι φαίνεται ότι μπόρεσαν να αδράξουν την ευκαιρία να πετύχουν αντίστοιχα στις χώρες τους να προτείνουν τις λύσεις τους για την κρίση. Αλλά θα μπορούσαν να πληρώσουν το τίμημα γι 'αυτό στο μέλλον.

Πράγματι, εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με τα βασικά ζητήματα. Με την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, οι Πράσινοι της Γερμανίας επανεκτίμησαν ως αναγκαιότητα για τη Γερμανία να κρατήσει σφιχτά τα οικονομικά της και τον έλεγχο του προϋπολογισμού της, εάν πρόκειται να εφαρμοστεί η οικονομική αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ευρωζώνης . Αυτή η αυστηρή συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους Γάλλους Πράσινους. Οι τελευταίοι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να πείσουν τους απρόθυμους Γάλλους πολίτες να προχωρήσει περαιτέρω η ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση. Οι Γάλλοι πολίτες έχουν εκφράσει τους φόβους τους το 1954, το 1992 και το 2005. Και θα μπορούσαν να το ξανακάνουν σε ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για το "ευρωπαϊκό πακέτο", κάτι που η πλειοψηφία των πολιτών ζητά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Από οικονομική άποψη, πολλοί γερμανοί Πράσινοι απορρίπτουν τις προτάσεις του François Hollande και των γάλλων Πρασίνων για την εισαγωγή ευρωομολόγων για να μετριαστεί η πίεση για τα χρέη των κρατών μελών. Αντ 'αυτών η γερμανική Αριστερά έχει υποβάλει την πρόταση για ένα ταμείο εξαγοράς που είχε αρχικά προταθεί από το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για να συγκεντρώσει και προοδευτικά να μειώσει τα υπερβολικά χρέη που είχαν συσσωρευτεί από την αρχή της κρίσης το 2008, και τα οποία οφείλονταν κυρίως στην οικονομική κερδοσκοπία. 
Είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσει κανείς την επίδραση των Πρασίνων στη νέα γαλλική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη βέβαιο, είναι όμως πιθανό, ότι οι Πράσινοι θα έρθουν στην εξουσία στη Γερμανία ως μέρος ενός συνασπισμού με το SPD το 2013. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα έχει επίδραση όσον αφορά τα μέτρα που απαιτούνται για να βγει η Ευρώπη από την τρέχουσα κρίση.
Η γαλλο-γερμανική συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για να προχωρήσει η Ευρώπη περαιτέρω στην πολιτική ολοκλήρωση. Αλλά είναι επίσης προϋπόθεση για την επιτυχία των Πρασίνων στις Ευρωεκλογές του 2014. 
Πράγματι, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό και φιλόδοξο μανιφέστο, όπως έκαναν με επιτυχία το 2009 με το Πράσινο New Deal. Μπορούν να στηριχθούν στις επιτυχίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009 (REACH, ACTA, κλπ.). Ωστόσο, τα θέματα της οικονομίας, της δημοκρατίας και της κυριαρχίας θα είναι σίγουρα από τις σοβαρότερες έγνοιες της ευρωπαϊκής συζήτησης στα επόμενα δύο χρόνια. Και για τα θέματα αυτά, οι Πράσινοι δεν είναι πάντα στην ίδια γραμμή.

*μετάφραση Γιώργος Παπασπυρόπουλος