Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, δήλωση για την Ελλάδα: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"


Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ΕΠΚ, δήλωση για την Ελλάδα, Παρασκευή 17 Φεβ 2012 5:53:00 μμ

"ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"

Σήμερα, εμείς στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Οικογένειας, εκφράζουμε την ισχυρή και ακλόνητη υποστήριξή μας για τους ανθρώπους της Ελλάδας αυτή τη στιγμή της εθνικής κρίσης. Αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit (συν-πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και η Eva Joly (γαλλίδα προεδρική υποψήφια με την Ευρώπη-Οικολογία Les Verts) επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με τους Έλληνες Πράσινους των "Οικολόγων Πράσινων" για να συζητήσουν την κρίση του χρέους , την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το πως μπορούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι να συμπαρασταθούν στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας έναντι της ατζέντας λιτότητας της τρόικας.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την επιβολή περαιτέρω περικοπών λιτότητας σε αντάλλαγμα για ένα  πακέτο διάσωσης  περαιτέρω € 130 δισεκατομμυρίων έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους στις 20 Μαρτίου. Σε αντάλλαγμα, η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένει σε περικοπές δαπανών στην Ελλάδα, που χτυπούν τους ανθρώπους που έχουν ήδη σοβαρά υποφέρει από περικοπές στο βιοτικό τους επίπεδο, υψηλή ανεργία και μηδαμινές ελπίδες για το μέλλον της χώρας τους .

Ο συμπρόεδρος του ΕΠΚ, Philippe Lamberts:
Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει περισσότερα από ό,τι αντέχει, και δεν μπορούμε να θυσιάσουμε έναν εταίρο της ΕΕ στο βωμό του νεο-φιλελευθερισμού. Ρισκάρουμε έτσι να συνεχίσουμε τον καθοδικό κύκλο των περικοπών και της οικονομικής δυσπραγίας, που δεν έχουν επιτύχει να βγάλουν την Ελλάδα ή τις άλλες χώρες που υποφέρουν, από την ύφεση. Αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστική επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη μείωση του χρέους και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σχεδόν στο 21%, με την ανεργία των νέων να βρίσκεται στο διπλάσιο αυτού του αριθμού. Υπήρξε μια αύξηση κατά 25% των αστέγων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Σχεδόν το 28% των Ελλήνων είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο πόνο, και η μείωση των δαπανών δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της. Οι Πράσινοι έχουν πιέσει για ένα υψηλότερο επίπεδο οικονομικής αλληλεγγύης από την αρχή της κρίσης και αυτό αντανακλάται στη δήλωση του ΕΠΚ στο Παρίσι το Νοέμβριο 1 . Για αυτό, εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα Ευρωομολόγων,  ανακεφαλαιοποίηση των  δημόσιων-ιδιωτικών τραπεζών, ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και μείωση του ελληνικού χρέους σε ρεαλιστικό επίπεδο.

Η συμπρόεδρος του ΕΠΚ, Monica Frassoni:
Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά της διάβρωσης της ελπίδας, στην Ελλάδα και αλλού. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας άλλος τρόπος είναι δυνατός.Πιστεύουμε ότι μια επείγουσα θετική ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης πρέπει να δοθεί με την διάθεση στον ελληνικό λαό κονδυλίων της ΕΕ που θα κατευθυνθούν στην στήριξη της ευημερίας και στην δημιουργία Πράσινων θέσεων εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Η ομιλία του Daniel Cohn-Bendit όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο:
http://youtu.be/r3EFa22QmUs
Δήλωση από τον Έλληνα Πράσινο ευρωβουλευτή Νίκος Χρυσόγελο:
http://bit.ly/wmOpho
Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -δήλωση για την Ελλάδα:
http://www.greens-efa.eu/greek-bail-out-deal-5284.html


1 http://europeangreens.eu/menu/egp-policies/paris-declaration/