Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ


Η Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. αγωνίζεται για να εμποδίσει τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στους Φούρνους Μαντουδίου, 985 μόλις μέτρα από τον οικισμό του Μαντουδίου, 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας, 6 χλμ από το Προκόπι, 7 χλμ από το Πήλι, 8 χλμ από τη Στροφυλιά και 15 χλμ από τη Λίμνη.

Η χωροθέτηση στην περιοχή μιας ΒΙ.ΠΕ. σημαίνει πως σε αυτό το χώρο θα μπορούν μελλοντικά να φιλοξενηθούν μονάδες «υψηλής όχλησης» (διυλιστήρια, μονάδες καύσης σκουπιδιών, μονάδες επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, ραδιενεργά απόβλητα κλπ) με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης στις οποίες καθοριστικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο ιδιώτης διαχειριστής της ΒΙ.ΠΕ. Ήδη, η εταιρία που υπέβαλε την αίτηση για ΒΙ.ΠΕ. σχεδιάζει την εγκατάσταση στο χώρο αυτόν 2 γιγάντιων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1160 MW. Αυτό από μόνο του καθιστά το Μαντούδι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μετά την Πτολεμαΐδα.

Η εγκατάσταση τέτοιων ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή θα καταστρέψει το πανέμορφο φυσικό τοπίο της βόρειας Εύβοιας, υποβαθμίζοντας έτσι τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, τις οικοδομικές δραστηριότητες και την αξία της γης. Πάνω από όλα, θα πλήξει την υγεία των κατοίκων, όπως έγινε στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές γύρω από άλλες ΒΙ.ΠΕ.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας γνώριζε τα σχέδια για ΒΙ.ΠΕ. από καιρό, αλλά δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, αντίθετα επιμελώς τα αποσιωπούσε. Μόλις στις 7 Αυγούστου μάθαμε από το Σύλλογο Kireas.org πως η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται στην τελική της φάση, προλάβαμε να υποβάλουμε ένσταση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η οποία είναι παράνομη, αφού παραβιάζει όλα τα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία και τον τουρισμό), ενώ προκαλέσαμε με την παρέμβαση μας έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου και υποβολή ένστασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ουσιαστικής ενημέρωσης σε όλη τη βόρεια Εύβοια. Απαντάμε στις μεγαλόστομες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για «πέραν των χιλίων θέσεων εργασίας», εξηγώντας πως η μονάδα φυσικού αερίου, το μόνο έργο που έχει περιγραφεί λεπτομερώς, υπόσχεται 85 μόλις θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 60 αφορούν ειδικευμένο προσωπικό. Αν συνυπολογιστεί η υποβάθμιση του τουρισμού και των υπολοίπων κλάδων, η δραστηριότητα αυτή θα επιδεινώσει αντί να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης στην περιοχή.
Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης με μονάδες μέσης και χαμηλής όχλησης, όπως είναι η εξορυκτική δραστηριότητα που υπήρχε παλιότερα στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τον τουρισμό και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας και όλους όσοι αγαπήσανε αυτό τον πανέμορφο τόπο να βοηθήσουν με συλλογή υπογραφών, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και με διοργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων για να εμποδίσουμε αυτό το έγκλημα!


Συλλογή Υπογραφών:
Με την υπογραφή μας, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, το ΥΠΕΚΑ και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν την επιχειρούμενη καταστροφή της Βορείου Ευβοίας με την δημιουργία ΒΙΠΕ.Δείτε σχετικά:


  • Την διαφορετική θέση της Νομαρχιακής επιτροπής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς :
Στη συνεδρίαση της 8/9/2011 Μεταξύ των άλλων θεματων,συζητησε και το θέμα της ίδρυσης ΒΙ.ΠΕ από την ΤΕΡΝΑ,στους Φούρνους Μαντουδιου. Την αξιοποίηση του πεδίου Λευκόλιθου και την εγκατάσταση ενεργειακής μονάδας 1160 MW.
Το θέμα εισηγήθηκε ο συν. Κουρνιωτης Στάθης (Χημικός Μηχανικός Περιβάλλοντος).
Λογω του ότι το όλο ζήτημα αφ ενός προβάλλει ως σημαντικό για την ανάπτυξη της Εύβοιας και της περιφέρειας μέσα στη συγκυρία της οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης . Αφ ετέρου έδωσε λαβή για διασπορά πανσπερμίας πληροφοριών και απόψεων, καλόπιστων και ποδηγετημενων, δημιουργεί δε ένταση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής…
Η Νομαρχιακή μας επιτροπή αποφάσισε.
1. Να παρακολουθεί από κοντά κάθε εξέλιξη του θέματος.
2. Να αποστείλει στην επιτροπή περιβάλλοντος της Κ.Ε. του κόμματος μας κάθε έγγραφο και χρήσιμη πληροφορία, προκειμένου να γνωματεύσουν αρμόδιοι χημικοί μηχανικοί περιβάλλοντος-οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες.
3. Προς το παρόν παρακαλεί τους κατοίκους της περιοχής. Να αγωνίζονται και να απαιτούν την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την ίδρυση ΒΙ.ΠΕ. και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας..
Να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν αντισταθμιστικά οφέλη. Με πρώτο τη συμμετοχή του Δήμου ως μετόχου στη ΒΙ.ΠΕ με δικαίωμα αρνησικυρίας στην εγκατάσταση οχληρών και επικινδύνων βιομηχανιων, που δεν θα τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.
4. Να κρίνουν προσεκτικά και με αυστηρότητα κάθε παραπληροφόρηση προερχομένη από μορφοποιημένα συμφέροντα στην περιοχή, με μοναδικό γνώμονα Το συμφέρον των κατοίκων που έχει σχέση με την εργασία και τη ζωή τους.
5 Να συγκλίνουν θετικά με προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης που θα παντρεύουν με τον πιο καλό τρόπο, την εγκατάσταση βιομηχανίας και την τουριστική ανάπτυξη.
Να απορρίπτουν τη στείρα συνθηματολογία… του «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ»
6. Οι χορηγηθείσες άδειες στην ΤΕΡΝΑ α. Για αξιοποίηση του λευκόλιθου. β.. Εγκατάσταση ενεργ.μοναδας 1160 mw. Με επένδυση 700.000.000 -1000.000.000 euro. Mε απορρόφηση εργατικού δυναμικού …ως 800 άτομα.
Πρέπει να αξιολογηθούν με μεγάλη προσοχή σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα.
Με συνείδηση ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται για την εργασία τη ζωή τον τόπο και την πατρίδα τους.
7. Πολύ σύντομα κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς Θα επισκευτούν τον χώρο και θα συνομιλήσουν και ακούσουν τα θεσμικά όργανα και τους φορείς των κατοίκων της περιοχής..-
Χαλκίδα 12/9/2011