Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Εισάγει η Ευρώπη ραδιενεργά τρόφιμα από την Ιαπωνία ;της Βασιλικής Γραμματικογιάννη*


Προς το τέλος Μαρτίου ο Φρέντερικ Βινσέντ εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα υγείας δήλωνε ότι υπάρχει σύστημα ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μέτρηση ραδιενέργειας στα τρόφιμα, το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία σε αρκετά κράτη-μέλη και δεν έχει ανιχνευτεί τίποτα το ανησυχητικό. Όμως από την ομάδα των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για τα όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα οι Πράσινοι ισχυρίζονται ότι τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εισαγόμενα από την Ιαπωνία τρόφιμα είναι επιεικέστερα-εως και 20 φορές χαμηλότερα - από τα όρια που ισχύουν στην ίδια την Ιαπωνία. Ενώ μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ είχαν τεθεί σε ισχύ πολύ αυστηρότερα όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας σήμερα με το ατύχημα της Φουκουσίμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει τα όρια αυτά. Γεγονός που οι Πράσινοι θεωρούν επικίνδυνο ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά.

Οι Πράσινοι έκαναν έκκληση για άμεση αυστηροποίηση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για τα εισαγόμενα προϊόντα σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις. Σχετικά η Ρεμπέκα Χάρμς, συμ-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων (Greens/EFA), δήλωσε:
«Τα όρια της Ε.Ε. για ραδιενέργεια στις σχετικές εισαγωγές από την Ιαπωνία, είναι κατά πολύ επιεικέστερα από αυτά που η ίδια η Ιαπωνία επιβάλλει στην εσωτερική της κατανάλωση. Την επαύριον της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ, η Ε.Ε. είχε σε ισχύ αυστηρότερα όρια ανοχής ραδιενεργού ακτινοβολίας. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Ε.Ε. εφαρμόζει στα εισαγόμενα από την Ιαπωνία διατροφικά προϊόντα, επιεικέστερα όρια. Τα επίπεδα αυτά, τα οποία είναι ανεύθυνα και θέτουν χωρίς λόγο σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, αντανακλούν την αδιαφορία της Κομισιόν για την ασφάλεια απέναντι στη ραδιενέργεια.
Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη της Ε.Ε. να κάνουν άμεσα τα όρια αυτά αυστηρότερα. Οι εκκλήσεις μας για αυστηρότερα όρια, κατά τη διαδικασία νομοθετικής επανεξέτασης του θέματος στις αρχές της χρονιάς, είχαν προσκρούσει σε ώτα μη ακούοντων. Μετά τη Φουκουσίμα δεν υπάρχουν πια περιθώρια να γίνει άλλο ανεκτή μια τέτοια νωχελική στάση. Καλούμε επίσης την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών να αποδεχθούν την απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου να έχει δικαίωμα συναπόφασης στο συγκεκριμένο ζήτημα.»

Με επιστολή που έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον Υπουργό Υγείας κ.Λοβέρδο και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν να επιβληθούν και στην χώρα μας τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν και στην Ιαπωνία. Όπως τονίζουν η διαφορά αυτή στα όρια δημιουργεί κίνητρα στους Ιάπωνες παραγωγούς ότι απαγορεύεται να καταναλωθεί στη χώρα τους να το εξάγουν στην Ευρώπη. «Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ευρώπη, τρόφιμα που στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να καταναλωθούν λόγω της ραδιενέργειας τους» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου. «Είναι σαν να τους καλούμε να τα εξάγουν στις χώρες μας. Πέρα λοιπόν από τις μεγάλες ευθύνες της Κομισιόν, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα για να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία στη χώρα μας».


*από την Athens Voice